Laat je hart spreken als je wakker ligt van belangrijke keuzes in je leven

Lig jij ook wel eens wakker? Je draait je nog maar eens om, de gedachten malen door je hoofd, je lichaam ontspant zich niet. En net als je bijna in slaap sukkelt, schiet er weer iets door je heen waardoor je weer helemaal wakker bent. Om gek van te worden…. Dan maar even op de bank, iets lezen of drinken, wat heen en weer ijsberen en weer terug in bed. Herkenbaar?
Belangrijke keuzes
We kunnen om veel redenen wakker liggen. Zorgen om geld, de kinderen, gezondheid, spannende gebeurtenissen, ruzies. We kunnen ook wakker liggen van keuzes. Nou kiezen we eigenlijk de hele dag: welk beleg op mijn boterham (of eet ik vandaag wat anders), welke kleren doe ik aan, ga ik met de fiets of de auto enz. Gelukkig maken we de meeste keuzes onbewust en houden die ons niet uit de slaap. Maar dat wordt anders als het om keuzes gaat die een grote(re) impact hebben op jouw persoonlijke leven: keuzes rondom relatie, werk, gezin, privé-omstandigheden. Op een nog abstracter niveau: keuzes rondom zingeving in je leven. Deze vragen dienen zich steeds dringender aan als je zo de 35 – 40 gepasseerd bent (even gemiddeld genomen!) en je hebt ‘bereikt’ waar je als twintiger van droomde (of wat de omgeving en de maatschappij van je heeft verwacht): een dak boven je hoofd en inkomen om in je primaire levensbehoeften te voorzien. Misschien ook een relatie en kinderen. In deze fase komen als vanzelf nieuwe vragen op de voorgrond: wil ik dit werk tot aan mijn pensioen doen? Is mijn relatie nog wel wat ik er van verwachtte? Willen we nog gezinsuitbreiding of niet? Ik heb nu eindelijk meer tijd voor mezelf (jongste kind naar de kleuterschool), wat wil ik nu ècht gaan doen met mijn leven? Wat betekent eigenlijk ‘kiezen voor mezelf’? En zo ken ik er nog een heleboel. Je keuzes draaien steeds meer om betekenisvolle zaken in je leven.
Waarom kiezen?
Kiezen, beslissingen nemen, geeft ruimte. Ruimte in je hoofd, ruimte in je leven. En meer energie! Niet alleen omdat je beter slaapt. Als je eenmaal de knoop hebt doorgehakt, hoef je ook niet meer je energie te stoppen in het eindeloos wikken en wegen, het stilstaan op je pad. En kun je dus al je energie gebruiken voor het ‘doorleven’.
Kiezen geeft ook grip, regie over je eigen leven. Jíj bepaalt immers uiteindelijk welke volgende stap je zet, je bent niet (meer) afhankelijk van je omgeving. Ik wil overigens helemaal niet zeggen dat je keuzes helemaal in je eentje moet maken. Juist bij belangrijke keuzes in je leven gaat het vaak om jou, in relatie tot de ander(en). Maar dat is wat anders dan je keuze volledig afhankelijk te maken van wat de anderen denken, voelen of doen.
Als kiezen dan zoveel voordelen biedt, waarom doen we het dan vaak niet, of stellen we het uit? Wat maakt het zo moeilijk? Daar zou ik een boek over kunnen schrijven (en wie weet doe ik dat nog eens!). Voorlopig zal ik hieraan regelmatig aandacht besteden in mijn artikelen op mijn blog. Hieronder geef ik vast een eerste indruk.
Hoe kiezen: met hoofd of hart?
Vaak zijn we geneigd de keuzes in eerste instantie te maken op basis van rationele afwegingen (het bekende plussen en minnen). Maar ook als je allang het belang hebt ervaren van ‘kiezen vanuit je gevoel’ kun je toch door tegenstrijdige gevoelens wakker blijven liggen. In werkelijkheid zijn de rationele afwegingen en gevoelens onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Sterker nog: de verbinding van deze twee bepaalt ook nog eens hoe je handelt!
‘Volg je hart, gebruik je hoofd’. De Triodosbank heeft het mooi samengevat. Beide heb je nodig, maar wel in deze volgorde! Als je eenmaal keuzes hebt gemaakt op basis van je hart, dan kan je hoofd je uitstekend van dienst zijn om de keuzes ook in de praktijk te brengen, de handelingen te verrichten die daarvoor nodig zijn.
Laat je hart spreken….
Voor mij is je hart de uiteindelijke richtingaanwijzer, de plek waar je oorspronkelijke impulsen te voelen zijn: daar vind je de inspiratie om je leven richting en vorm te geven vanuit je authentieke zelf.
Door pijnlijke en teleurstellende ervaringen in je leven (en die hebben we allemaal, zonder uitzondering) heb je beschermende lagen rond je hart gevormd, je zogeheten overlevingspatronen. Deze, vaak onbewuste, patronen vervormen de signalen uit je hart waardoor het soms moeilijk is deze boodschappen nog te ‘verstaan’. Maar, een goed verstaander…… juist! Wat ik nou zo mooi vind, is dat in èlk gedrag, gevoel of gedachte je hart in feite doorklinkt. En het is mijn dagelijks werk geworden mensen te helpen door deze vervorming heen hun eigen hart weer te leren verstaan, te laten spreken.
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Laat je hart spreken als je wakker ligt van belangrijke keuzes in je leven

 1. Li says:

  Echt een haat/liefde verhouding met keuzes maken. Waarom kan de manier van keuze maken niet voor elke soort keuze hetzelfde zijn, hoe makkelijk of moeilijk. Waarom is het altijd zo afhankelijk van wat er verder speelt en voor wie het nog meer effect heeft.
  Na al ingrijpende situatie veranderingen, kindje op komst en voor het eerst in mn leven zonder werk nu ook nog moeten kiezen welke werk ik wil doen en of ik dit jaar nog wil verhuizen naar het buitenland omdat mijn vriend zich niet wil vestigen in nederland. Gelukkig bestaat er tussen alle vragen ook nog hoop en vertrouwen want zonder Hoop en Vertrouwen dat alles goed komt zal ik maar een zielig hoopje mens zijn!

  • Carla says:

   Hallo Li,

   Als ik het zo lees, ben je in een fase van je leven die hele belangrijke keuzes van je vraagt. Ik kan me goed voorstellen dat je daarin behoorlijk heen en weer geslingerd wordt! Soms is het zo lastig om de stem van je hart te horen als er ook nog zoveel andere belangen af te wegen zijn. Onze gedachten kunnen daar enorme stoorzenders in zijn….

   Wel fijn dat je vertrouwen kunt blijven voelen, want dat is een belangrijke kwaliteit van het hart en daarmee dus ook een verbinding met jezelf en je hartepad. Ik hoop dat de artikelen op mijn site je hierbij nog verder kunnen inspireren. Ik wens je veel liefde en wijsheid, met warme groet, Carla

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*