Waarom goede voornemens vaak niet werken (en welke wel!)

2011 staat voor de deur. Het begin van een ‘nieuw’ jaar inspireert heel veel mensen tot het maken van goede voornemens (via Google zie ik dat 74.300 sites hierover iets te melden hebben!). Waarom doen we dat toch? En werkt het nou echt?
Iedereen wil wel eens wat achter zich laten en met een schone lei beginnen. Een vast patroon doorbreken en het vanaf nu echt anders gaan doen. Zo’n vast patroon, je ‘automatische piloot’ of bijvoorbeeld een slechte eigenschap, werkt immers als een harnas. En wat zal het heerlijk zijn als je uit dat harnas kan stappen, wat een (keuze)vrijheid zul je dan hebben!
Je verlangen om het anders te gaan doen is meestal wel op enig moment voelbaar. Zeker in deze winterperiode, waarin je bijna als vanzelf meer naar binnen keert en stil staat bij wat voor jou belangrijk is en wat niet. Maar tussen droom en daad…. (staan wetten in de weg, maar vooral ‘praktische bezwaren’ – vrij naar W. Elsschot). Voor je het weet is het alweer zomer en ben je vergeten waarom het zo belangrijk voor je was. Hoogstwaarschijnlijk waren één of meer van onderstaande factoren op jouw voornemen van toepassing:
1. Het is niet jouw keuze
2. Het is niet het juiste moment
3. Je doel is vaag
4. Je hebt je er niet mee verbonden
5. Je houdt het voor jezelf
6. Je doet het alleen
WAT HELPT JOU JE GOEDE VOORNEMENS TE VERWEZENLIJKEN?
Hieronder 6 succesfactoren om je goede voornemen dit keer daadwerkelijk te laten slagen.
1. Wie bepaalt jouw goede voornemen?
Vraag je eens af: waarom wil ik het eigenlijk anders gaan doen? Je motivatie voor een voornemen is cruciaal. Als het je van buitenaf is opgelegd, werkt het meestal een stuk minder, en in ieder geval veel moeizamer. En dat ‘van buitenaf’ mag je ruim nemen! Vaak is het namelijk een stem van binnen, die echter gevoed is door wat je ooit hebt meegemaakt, veelvuldig hebt gehoord of wat nu de geldende norm is. Hoor je steeds het woordje MOETEN? Ga dan nog maar eens goed na of je het eigenlijk zèlf wel wilt! Je kunt dat voor jezelf checken door ‘Ik moet…’ te vervangen door ‘Ik kies ervoor om….’ Als het dan nog steeds klopt, dan heb je een grotere kans dat het werkelijk jóuw keuze is….
2. Kies het juiste moment
Ook een hele belangrijke: kies het juiste moment! Laat je niet voortstuwen door de waan van het moment: 2011 begint dus nu MOET je …. (zie tip 1!). Serieuze voornemens, keuzes met je hart, hebben soms tijd nodig om te rijpen. Tijd om vol in je bewustzijn te komen, tijd om te ontdekken at, waarom en hoe je iets anders wilt gaan doen. En af en toe staat er nog iets tussen. Neem jezelf daarin serieus; alleen jij weet uiteindelijk wat goed voor je is en op welk moment. Ik help je daarin graag op weg (en niet alleen rond de jaarwisseling Knipogen).
3. Maak het concreet
Als je dan een voornemen hebt dat je werkelijk van binnenuit kiest, met je hart, dan kun je jezelf enorm ondersteunen door deze keuze te bekrachtigen. Concentreer je eerst op het resultaat: hoe is het/voelt het als je je voornemen hebt uitgevoerd of leeft? Maak het zo snel mogelijk zichtbaar en voelbaar! Formuleer een kernwoord, maak een symbool, kies een kleur, alles is mogelijk om jouw voornemen ‘concreet’ te maken. Een zogeheten moodboard is ook heel effectief: maak een poster met alles wat jou associeert met het positieve resultaat van je voornemen. Hang dit duidelijk in het zicht!
4. Verbindend ritueel
Een andere, heel krachtige manier om je voornemen te laten werken is het doen van een ritueel. Vuurwerk afsteken is heel bruikbaar voor het loslaten van je oude patroon (de lucht in schieten wat je los wilt laten!) maar minstens zo belangrijk is het om je te verbinden met het nieuwe dat je je hebt voorgenomen. Een ritueel is daarvoor bij uitstek geschikt: met al je aandacht een voor jou zinvolle handeling verrichten, waardoor je keuze ook op een diepere laag doorwerkt.
Rituelen kun je op veel manieren vormgeven. Een bekende vorm is het lopen van een labyrint. Voor inspiratie of adviezen daarover verwijs ik verder heel graag naar Marion Kuipéri van Ruimte voor rituelen.
5. Deel je voornemen
Zodra je je voornemen ook echt uitspreekt gaat het werkelijk voor je leven. En niet alleen figuurlijk! Hoe meer mensen het weten, hoe meer het een plek krijgt in je leven en je er met anderen over kunt praten. In sommige gevallen misschien even heel spannend, kies dan vooral mensen uit die werkelijk betrokken zijn bij jou. Het kan je enorm helpen om ook daadwerkelijk de door jou gewenste verandering in gang te zetten. Laat je op deze manier ondersteunen door anderen, ze doen het graag!
6. Houdt de motor gaande: zoek gelijkgestemden
Onderweg zijn er altijd allerlei praktische of emotionele bezwaren om je voorgenomen keuze te ‘saboteren’. Bij hardnekkige of pijnlijke belemmeringen kun je uiteraard persoonlijke begeleiding zoeken, maar in veel gevallen is dat niet nodig. Realiseer je dat je meestal niet alleen staat in je voornemen: er zijn vaak mensen die een vergelijkbare verandering of verdieping in hun leven zoeken. Zoek die mensen op! Vind of creëer voor jezelf een kring van gelijkgestemden en hou zo de motor gaande.
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*