Wie maakt jouw keuzes?

” Ik zelf natuurlijk!” , zeg je misschien wel. Op het eerste gezicht lijkt dit wellicht een idiote vraag. Het is echter de meest essentiële vraag die je je moet stellen als je voor een belangrijke keuze staat. Want, als je het over IK hebt, over welke IK gaat dat dan? Ieder van ons heeft vele ikken, oftewel rollen, subpersonen, maskers, stemmen, karaktertrekken of hoe je het dan ook wil noemen. Het ontdekken en ervaren van deze subpersonen in jezelf vormt de basis van mijn werk: het zijn de belangrijkste wegwijzers naar je hart! Ik vertel je graag hoe het praten met jouw subpersonen je kan helpen om authentieke keuzes te maken, je hart te laten spreken dus.
Ieder mens heeft een heleboel subpersonen in zich, die allemaal een eigen gedachtegang, woordgebruik, houding, gevoel en gedrag hebben. Ga maar eens na bij je zelf: je ‘bent’ als vriend(in) heel anders dan als collega, vader of moeder, huwelijkspartner of kind van je ouders. Dit is prima; het is volstrekt logisch (en noodzakelijk!) dat je in verschillende situaties op een voor jou passende manier reageert en handelt.
Heel vaak handel je onbewust. Gelukkig maar, want constant bezig zijn met wat je moet doen in welke situatie is doodvermoeiend! In de loop van ons leven hebben we allemaal als vanzelf rollen aangenomen als reactie op wat we meemaakten en de situaties waarin we terechtkwamen. Ik gebruik de verleden tijd, omdat de meeste onbewuste reacties al vroeg in ons leven zijn gevormd (ik schrijf hier ook iets over in mijn artikel Leven is: je masker leren kennen). In nieuwe situaties handel je dus vaak vanuit oude ervaringen.
De automatische piloot: wat gebeurt er als je niet zelf de regie hebt? Veel onbewust gedrag is dus prima en uitermate comfortabel. Maar in sommige gevallen kan het je flink dwars gaan zitten: je reageert steeds op een (voor jou) ongewenste manier maar kan dit niet veranderen, je draait in vicieuze cirkels rond, je kunt geen keuzes maken, je wordt onverklaarbaar moe, boos of onzeker, enzovoorts. De buitenwereld bepaalt dan je gedrag, je wordt in feite een speelbal van je omgeving. Weg regie, weg keuzevrijheid…..
Op zo’n moment is een subpersoon in jou wakker geroepen en op de voorgrond gaan staan. Eerst het goede nieuws: deze subpersoon heeft het beste met jou voor! Hij/zij wil jou altijd beschermen voor iets, vanuit ervaringen in het verleden. Dit verklaart echter ook gelijk waarom dit specifieke gedrag zo moeilijk is te beïnvloeden: als je het zou veranderen voelt dat in eerste instantie als veel te kwetsbaar.
Keuzes triggeren altijd subpersonen. Als je voor een belangrijke keuze staat, betekent dat per definitie verandering: iets loslaten, uit je comfortzone stappen, je bekende (veilige) omgeving of gedrag verlaten. Ons onderbewuste houdt het graag bij wat het is en hanteert het uitgangspunt: je weet wat je hebt, niet wat je krijgt…. Verandering maakt je kwetsbaar. Het is dus volstrekt logisch dat er een subpersoon op springt (of meerdere!). Juist bij keuzes kun je dat merken aan de vicieuze cirkel, de plussen en minnen en de eindeloze discussies in je hoofd: minimaal twee subpersonen zijn dan aan het woord. Dit zijn dan vaak tegengestelde krachten: een wens en een bezwaar. Ik wil dit, maar dan ….
Ga in gesprek: hoor en wederhoor! Het werkt enorm verhelderend als je beide ‘partijen’ eens uitgebreid aan het woord laat. En wel op zo’n manier, dat ze elkaar laten uitpraten ;-). Ik praat tijdens de sessie bijna dagelijks met de verschillende subpersonen van mensen en ik kan je zeggen: het is fascinerend wat er naar boven komt als je ze afzonderlijk volledig de aandacht geeft en ècht naar ze luistert. Door even helemaal in de ‘rol’ te stappen, geef je daadwerkelijk stem aan deze subpersoon. Een veel gehoorde reactie: “Ik wist niet dat dit in mij leefde. Wat een ervaring!”
Door je bewust te worden van de verschillende kanten van je eigen verhaal krijg je meer inzicht en grip op je eigen gedachten en gevoelens en kun je zuiverder voelen welke keuze het beste bij je past.
Wat kun je zelf doen? Je kunt in principe heel eenvoudig kennis maken met je subpersonen. Je neemt twee vellen papier en begint bij de subpersoon die het hardst roept ;-). Je schrijft alles op wat hij/zij te vertellen heeft, ongehinderd door tegenwerpingen (als die komen, schrijf ze dan op het andere vel!). Je kunt tussendoor vragen formuleren en de antwoorden ongecensureerd uit je pen laten stromen. Misschien krijg je ook wel een beeld of naam bij deze subpersoon, of andere associaties. Verzamel ze allemaal aan één kant. Doe hetzelfde voor de andere kant van het verhaal (de andere subpersoon dus). Geef deze subpersonen desnoods een eigen plek of stoel, neem er zelf plaats en ga ervaren hoe het is om op die verschillende plekken even helemaal te zijn. Ga daarna weer terug naar een neutrale plek en laat deze beide kanten op je inwerken. Dit geeft je vast al meer inzicht en helderheid in je dilemma!
Houdt de discussie in je hoofd niet op of lig je nog steeds te woelen in je bed en ben je het zat? Maak dan een afspraak voor een eenmalige strategie-intensive: ik ga dan het gesprek aan met de belangrijkste subpersonen en laat je helemaal ervaren wat de beide kanten van jouw verhaal je te zeggen hebben. Door het daadwerkelijk voelen van de belangen en hun onderlinge relatie kun je nog beter bepalen welke keuze voor jou het beste klopt.Zodat je weer met rust en ruimte in je hoofd en hart verder kunt!
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Wie maakt jouw keuzes?

  1. Astrid de Gruiter says:

    Hoi Carla,
    ik vind je hartezine altijd erg interessant en stuur het ook wel eens door als het mij erg raakt. Ook deze hartezine is weer interessant en herkenbaar. En die tip van je ga ik zeker een keer toepassen!
    groetjes,
    Astrid

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*