Angst als goede raadgever – in 3 stappen uit de vicieuze cirkel

Ik laat me graag leiden door de angst. Dit helpt mij en anderen uit een impasse, een vicieuze cirkel, een verlammende situatie. Het zorgt ervoor dat je weer de regie in handen krijgt, en met meer energie en plezier je weg vervolgt. Met name in mijn werk is angst mijn beste raadgever. Ik vertel je graag waarom en hoe angst een prima richtingaanwijzer is op jouw levensweg, en je helpt keuzes te maken vanuit je hart.
Het proces van een artikel schrijven heeft dit keer ruim een week geduurd.
Ik liet me eindeloos afleiden door rommel in huis, interessante berichten op
mijn computer of ik (ver)dwaalde urenlang in mijn hoofd. Af en toe schreef
ik wat op, maar dan begonnen weer opnieuw de ellenlange overwegingen.
Toen ik inmiddels gefrustreerd, moe en kribbig rondliep begon mij te dagen
dat er wat anders aan de hand was: ik was bang. Bang niet de juiste
woorden te vinden voor wat ik graag met jullie wil delen…
Bang zijn uit zich op vele manieren. Soms fysiek heel herkenbaar door trillen, het angstzweet dat je uitbreekt of de knoop in je maag. Iets minder duidelijk wordt het al als je slechter slaapt, weinig eetlust hebt of chagrijnig wordt. Maar meestal hebben we niet eens in de gaten dat we ons gedrag laten bepalen door angst. De angst is vermomd, als een wolf in schaapskleren. Waarom is dat?
Bang zijn mag vaak niet
Watje, softie, sukkel, loser, het zijn woorden die je dagelijks op het schoolplein hoort. Au! Daarom doen we al heel jong erg ons best om niet te laten zien dat we soms bang zijn; misschien zei je dat ook zo vaak tegen jezelf dat je het zelf ging geloven.
Angst leeft meestal op een diep niveau, het ligt aan de basis van de vele overlevingsmechanismen en karaktertrekken. Hoe angst ons vormt en ons handelen vervolgens bepaalt (overigens volkomen logisch en niemand uitgezonderd), omschrijf ik o.a. in mijn artikel Leven is: je masker leren kennen. Angst is dus vaak goed vermomd, lijkt afwezig maar bepaalt dus in grote mate hoe jij handelt. Hoezo, keuzevrijheid? Hij is je raadgever, zonder dat je het weet! Nou, dan kun je maar beter met hem in gesprek gaan….
Ik besloot eens te gaan luisteren naar mijn bange stem. De Perfectionist
bleek aan het woord te zijn: hij was weer hard bezig mij te beschermen.
En waartegen? Hij was bang dat ik niet ‘goed’ begrepen zou worden door
de lezers en dus zou worden afgewezen…. Ja, een oude pijn, die op dit
soort momenten dus weer opspeelt en er uiteindelijk voor zorgt dat ik
gefrustreerd, moe en wat kribbig rondloop….
Toen ik eenmaal mijn angst weer een stem had gegeven, kwam ik vanzelf
bij de andere kant van mijn verhaal: mijn diepe wens om in deze tijd een
boodschap over liefde te brengen, die de angst overstijgt. Een heel puur
verlangen, dat mij persoonlijk raakt en mij dus kwetsbaar maakt als ik dat
ga delen met de wereld. Geen wonder dat mijn Perfectionist overeind sprong!
Je angst brengt je in contact met je werkelijke verlangen, klein of groot
Angst wordt sterker naarmate het verlangen je dieper raakt, en je dus kwetsbaarder maakt. Dit verlangen huist in je hart, de plek waar jij je werkelijke drijfveren kunt voelen en die jou richting geeft om je leven op jouw manier te leiden, in alle vrijheid.
Weer weten wat je werkelijk wilt, betekent overigens nog niet dat je het dan weer vanzelf gaat doen. Je was niet voor niets bang… Luisteren naar de stem van je beschermer (in welke gedaante dan ook) maakt je echter wel duidelijk wat jij nodig hebt om de stap of de actie wel te kunnen gaan doen.
Ik kon weer voelen hoe graag ik dit wil brengen in de wereld. En hoe
kwetsbaar ik me hierin voel. Dus wat had ik nodig? Mijn angst erkennen
maakte me al veel rustiger. Me realiseren dat iedereen zich van tijd tot
tijd kwetsbaar voelt, en ik daar nu juist over wilde schrijven, hielp ook ;-).
Wat voor mij vooral goed werkte: ik heb de tijdsdruk eraf gehaald! Het
artikel mocht van mij een paar dagen later verschijnen omdat ik mijn
behoefte aan zorgvuldig formuleren niet wilde overrulen. Ik kreeg weer
ruimte in mijn hoofd en hart, en een lichter gevoel. Het resultaat ben je
nu aan het lezen….
IN 3 STAPPEN UIT DE VICIEUZE CIRKEL – van hoofd naar hart
Angst als beschermer komt dus in alle toonaarden en gedaantes voor, van redelijk luchtig tot zeer ingrijpend. Toch kun je in de basis dezelfde stappen doorlopen om weer in beweging te komen. Nog even op een rij:
1. Herken je angst
De manier waarop we onze angst hebben gemaskeerd, is bij iedereen verschillend en dus niet in het kort te omschrijven (het herkennen is mijn dagelijks werk ;-)). Naast de al eerder omschreven, vooral fysieke, kenmerken geef ik je dit keer wat voorbeelden van woorden waarmee je de stem van je angst vaak al kan herkennen:
– ‘Zo ben ik nu eenmaal.’ (automatische piloot, vermijden)
– ‘Ja, maar…’ (ontkennen)
– ‘Eerst nog even dit.’ (uitstellen)
– ‘Dit moet gewoon gebeuren, want anders…'(je angst overstemmen)
– ‘In godsnaam dan maar.’ (anderen ter wille zijn, aan verwachtingen voldoen)
– En dan natuurlijk de eindeloze discussies met jezelf (twijfel) of anderen (gelijk willen
hebben, controle houden)
– enz.
2. Ga in gesprek met je angst(ige stem)
Gebruik hiervoor de tips (het praten met je subpersonen) die ik in mijn vorige artikel heb gegeven ‘Wie maakt jouw keuzes?
3. Maak dan contact met wat je juist wèl wilt.
Dit is de andere (leuke) kant van het verhaal: je wens, voornemen of zelfs passie. Als je die duidelijk voelt, dan kun je dit bekrachtigen met behulp van de eerder omschreven succesfactoren (voor goede voornemens die werken!).
Geniet van de energie die het je geeft en beloon je moed! Veel plezier….
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Angst als goede raadgever – in 3 stappen uit de vicieuze cirkel

  1. Pingback: Ervaringsverhaal van Carla Trappenburg; Leven vanuit Liefde | hoevolgjejehart

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*