Welke spullen kun jij loslaten?

Een opgeruimd leven met een opgeruimd hart
Dit keer laat ik graag een collega-ondernemer en vriendin aan het woord, Yvonne de Bruin. Yvonne heeft een totaal andere ‘aanvliegroute’ (opruimen, organizing) maar op een diepere laag eigenlijk dezelfde passie als ik: mensen ondersteunen bij het kunnen leven op een manier die hun van nature past, zonder overtollige ballast (letterlijk en figuurlijk).
Haar visie op opruimen gaat veel verder dan het organiseren van je spullen, ze beseft ook dat het hebben of loslaten van spullen met soms sterke emoties gepaard kan gaan. Zij vertelt in het boek Opgeruimd leven in je huis alles over emoties als onzichtbare lijm en beschrijft negen verschillende basis-opruimstijlen die jou helpen om jouw eigen unieke opruimstijl te ontdekken. Want opruimen kan echt leuk worden als je het op jouw manier mag doen ;-).

Welke spullen kun jij loslaten?

Hou je ook zo van de herfst? Ik geniet altijd enorm van de mooie kleuren en het prachtige licht van de laagstaande zon op de bladeren. Dit keer moest ik er aan denken dat de herfst eigenlijk de grote opruimactie van de natuur is.
In de lente zijn bladeren fris groen, in de zomer vol groen. En nu verkleuren ze, ze hebben hun doel gediend en vallen van de boom. Die heeft geen moeite met loslaten.
Eigenlijk is het met je spullen net zo. Als je iets nieuws koopt, dan is het nog helemaal fris en nieuw. Je bent, als het goed is, blij met je aankoop en je kunt niet wachten om het te gebruiken. Dat is de lente van die specifieke aankoop. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe jas of een nieuw koffiezetapparaat.
Na een tijdje raak je er aan gewend om het te hebben. Het is nog steeds prettig om het voorwerp te gebruiken, maar je denkt er wat minder bij na. Dat is de zomer, de bloeiperiode van intensief gebruik. Af en toe is onderhoud nodig: je brengt je jas naar de stomerij, je ontkalkt je koffiezetapparaat. En dan is het weer helemaal klaar voor gebruik.
En dan opeens merk je dat de jas verkleurd is, niet dik genoeg meer is of dat er knopen los gaan. De koffie smaakt niet zo lekker meer, hoe vaak je ook ontkalkt of het apparaat wordt niet zo warm meer als zou moeten. Het is herfst geworden voor je jas of je koffiezetapparaat.
Tijd om los te laten. Misschien vind je het jammer en zet je je jas nog één keer in het zonnetje, zoals de bladeren aan een boom die mooi kleuren in de herfst. Je bedankt het apparaat of de jas als het ware voor de goede diensten die het je heeft bewezen.
Maar je weet dat het tijd is voor iets nieuws. Dat je afscheid kunt nemen van deze jas of dit koffiezetapparaat. Je gaat op zoek naar iets nieuws om je te verwarmen, jas of koffie.
Net als in de natuur hebben je spullen ook seizoenen. Het is dus helemaal niet gek om spullen waar je eerst blij mee was, na een tijdje weg te doen. Integendeel, dat is de natuurlijke loop van de dingen.
De lengte van de seizoenen is per voorwerp verschillend. Een jas doe je een aantal jaren mee, een hobby heb je misschien ook jaren. Een tijdschrift is na een paar weken misschien al ‘verkleurd’ en in de herfstfase gekomen.
Een voorwerp hoeft overigens niet letterlijk verkleurd te zijn. Het kan ook zijn dat voor jou de glans er af is, dat je het niet meer gebruikt, dat je andere hobby’s hebt gekregen. Ook dingen die nog ongebruikt zijn, kunnen in hun herfstfase zitten, juist omdat je ze nooit gebruikt.
Jij bent zelf de boom en die groeit elk jaar door nieuwe ervaringen. Je spullen doen een tijdje met je mee, maar dan is het weer tijd om ze los te laten. Zelfs spullen die je niet gebruikt hebt, hebben hun doel gediend: ze hebben je geholpen om te bepalen wie je niet bent, waar je grenzen liggen.
Vind je het moeilijk om afscheid te nemen van spullen?
Kijk dan eens welke spullen in hun herfstfase zitten.
Zoals de bomen hun bladeren loslaten, mag jij die spullen loslaten. Misschien word je daar een beetje weemoedig. Dat mag, dat hoort bij de herfst.
Die weemoed gaat voorbij, om plaats te maken voor een periode van overdenking (winter) en uiteindelijk een nieuwe fase in je leven. Zonder herfst geen groei.
Yvonne de Bruin, www.opgeruimdorganizing.nl
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*