Hoog tijd om wakker te worden (en niet alleen in de lente!)

Wakker worden, een begrip dat ik heel sterk associeer met de lente. De natuur om ons heen ontwaakt zichtbaar door de toename van zonlicht en -warmte. Toch is het in de andere seizoenen net zo belangrijk om wakker te zijn, zelfs in de winter.
Je doet na een nacht slapen je ogen open, je hebt weer besef van je bestaan, het zogeheten dagbewustzijn. Je ogen zien de omgeving, je stapt uit bed. Ben je al wakker?
Hoe is het met je lijf? Ben je je er überhaupt van bewust dat je een lichaam hebt? Het warme water van de douche stroomt langs je heen….. voel je dat echt?
Misschien ben je allang bezig met wat je die dag moet doen. Of juist met wat er gisteravond gebeurd is. In gedachten doe je de rest van je ochtendritueel en ga je als vanzelf de dag in. Ben je nu echt wakker?
Hoe vaak doe jij iets op de automatische piloot? Voor bovenstaande routinematige handelingen is dat soms nog wel handig, maar wat denk je van dag in dag uit naar je werk gaan zonder er bij stil te staan of het nog bij je past? In de zomer opeens beseffen dat je dit jaar alweer de ontluikende sneeuwklokjes hebt ‘gemist’? Altijd de verantwoordelijkheid op je nemen voor de ander, zonder je nog af te vragen of die ander dat wel wil (en waarom je dat nu eigenlijk doet)?
Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven…
(Loesje)
Als we indutten, missen we een heleboel. Jammer toch? Als je weinig verbinding hebt met je eigen innerlijke kompas (je hart), je niet bewust bent van je werkelijke behoeften en verlangens, hoe kun je dan werkelijk jouw eigen leven leiden? Ik zet graag nog eens een een aantal tips op een rij die je helpen zo wakker mogelijk te blijven.
♥ Volg het natuurlijke ritme. Er zijn veel goeroes die vertellen hoe je jezelf moet worden. Voor mij steekt er één met kop en schouders bovenuit: de natuur! De natuur denkt niet, de natuur is. Ze volgt gewoon het ritme van de seizoenen en de wetten van voeding, licht en warmte. Voor ons gelden die wetten net zo goed! Stem je er op af en ontvang oneindig veel tips om je eigen ware natuur te kunnen ontdekken en leven. En het belangrijkste: het houd je het hele jaar wakker!
(ik leer je graag kijken en ervaren, lees meer over het programma Leven in het ritme van de seizoenen, introductie op 6 maart).
♥ Richt je op waar je naar toe wilt. Als je voortdurend achterom blijft kijken, dan gaat je hele leven aan je voorbij en heb je geen enkele kans op groei en ontwikkeling. Wees je bewust of je acties vooral voortkomen uit het vermijden van bepaalde situaties of gevoelens, of dat je verlangen je motor is.
♥ Blijf wel in het hier en nu. Door je enthousiasme kun je natuurlijk ook weer naar de toekomst ‘vliegen’ (dat ken ik erg goed!). Grote kans dat je dan in het hier en nu een aantal mogelijkheden mist of stappen overslaat. Onderweg verlies je dan de richting (of raak je contact kwijt met eventuele medereizigers). Volg de natuurlijke fases van een groeicyclus. Dat hoeft niet altijd een jaar te duren, maar de fases zijn wel hetzelfde. Ook daarvoor is ‘Leven in het ritme van de seizoenen’ heel behulpzaam en inspirerend.
♥ Voed je hart met momenten, ontmoetingen, gebeurtenissen die je blij maken, die verlichtend werken, waar liefde stroomt. Door deze voeding wordt je hart meer voelbaar en zichtbaar, het werkt als het ware als een soort lichtbaken, of kompas. Het programma ‘Kom thuis in je hart’ biedt je hiervoor een prachtige gelegenheid.
♥ Houd niet vast aan ‘negatieve’ emoties, donker en zwaar en altijd een teken van pijn. Laat je hart niet verduisteren door boosheid, jaloezie of wrok, luister ook naar de andere kant van het zelfde verhaal (meer hierover in Pluk de vruchten van jouw mislukking, Zelfkritiek, waar is dat goed voor?, Angst als goede raadgever, Gevangen in boosheid).
Word je bewust van je dagelijkse masker(s). We nemen voortdurend allerlei rollen aan, afhankelijk van onze omgeving. We zijn soms collega, vriend(in), ouder, kind, partner enz. In elke rol gedraag en voel je je anders en heb je andere taal. Niet zelden worden deze rollen, en je keuzes, bepaald door ervaringen in het verleden. Wees je daar bewust van en neem weer de regie (meer hierover in Leven is je masker leren kennen, Wie maakt jouw keuzes). Leef niet langer in het verleden, wordt wakker in je eigen leven!
Heb jij nog andere tips om wakker te worden of te blijven? Deel ze hieronder (waarvoor dank). Dan kunnen we er allemaal van leren!
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*