De kracht van woorden

Change your words – change your world

Woorden kunnen de wereld veranderen. Voor mij zijn woorden een vertrouwd instrument, maar met verschillende gezichten. Via dit blog, en ook in mijn begeleidende werk, gebruik ik vaak woorden om mensen in een diepere laag aan te raken en uit te nodigen hun hart te openen. Mensen die mij beter kennen weten dat ik soms heel veel woorden kan gebruiken om iets te zeggen. Of juist om iets niet te zeggen…..
Woorden hebben ontzettend veel kracht en invloed. Zowel door de formulering als door de intonatie. Het filmpje The power of words laat zien wat een simpele andere formulering kan doen. Het inspireert mij om mijn woordkeuze meer te laten bepalen door positieve en lichtere energie en vooral ook beleving in plaats van vooral de moeilijke, zwaardere kant van het leven te verwoorden (en dat wat er niet is). En dat bepaalt in hoge mate mijn welzijn!
Voor het gesproken woord is de intonatie veel bepalender dan de woorden zelf. Je kunt nog zulke mooie woorden gebruiken, als je ze uitspreekt met een zwaar gemoed of met twijfel in je stem, dan komen ze heel anders over. Daar valt natuurlijk heel veel over te vertellen (laat dat maar aan mij over ;-), maar wat ik vandaag eigenlijk wil benoemen is de kracht van de intentie. Die bepaalt namelijk je intonatie, bewust of onbewust.
Met welk doel wil ik eigenlijk iets zeggen? Dat vraag ik me inmiddels zeer regelmatig af. Als ik iets aan een ander vraag wil ik dan (indirect) iets krijgen of wil ik juist oprecht iets geven? Wil ik me verschuilen achter een woordenbrij zodat de ander niet weet hoe onzeker ik ben, of druk ik via mijn woorden mijn kwetsbaarheid uit en word ik daardoor zichtbaar en benaderbaar? Gebruik ik tien keer zoveel woorden omdat ik bang ben dat één van jullie me niet helemaal begrijpt of de nuance mist, of vind ik mezelf oké als ik mezelf, op mijn eigen manier, probeer uit te drukken?
De keuze van mijn woorden bepaalt de kwaliteit van mijn leven. Het is voor mij een heel actueel onderwerp (vandaar natuurlijk dit artikel ;-). Zelfs nu vraag ik me af: schrijf ik dit omdat ik jullie wil laten weten wat ik belangrijk vind en wat er met mij gebeurt, of wil ik jullie inspireren om bewuster met woorden om te gaan zodat jij ook dat verschil kunt maken in de wereld? (Het antwoord is overigens en/en, met de nadruk op het laatste, en hopelijk klinkt dat door mijn woorden heen ;-)
Voor mij is het de uitdaging om via mijn woorden mijn hart te laten spreken, en me niet meer zo te laten leiden door (vaak beperkende) stemmetjes in mijn hoofd. Dan hoeven jullie me ook niet meer te begrijpen, dan voel je gewoon wel wat ik bedoel! En ga ik een stuk lichter en vrijer door mijn leven…..
Welke rol spelen woorden in jouw leven? Deel het hieronder (waarvoor dank!)
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to De kracht van woorden

 1. Anitha says:

  Hoi Carla,

  Jouw tekst over het onderwerp ‘woorden’ heeft mij geïnspireerd tot het schrijven van het volgende sprintje. Een sprintje is het heel snel opschrijven (in 10 minuten) van alles wat bij je opkomt over een bepaald onderwerp, zonder hier al te lang bij na te denken.

  Woorden, woorden vind ik altijd moeilijk, de juiste te vidnen en op het goede moment uit te spreken. Alleen mijn woorden op papier lijken vanzelf te komen. Uit veiligheid? Waarom? Waarom kies ik ze zo zorgvuldig? Ik praat niet veel. Gebruik niet veel woorden. En als ik wat zeg, dan moet het ertoe doen. Ik hou er niet van om stiltes op te vullen met woorden. Sterker nog: ik hou van de stilte. De stilte geeft mij ruimte. Enkele woorden in mijn gedachten. En dan het ultieme: de woorden te stoppen en de stilte van je ziel te horen.
  Woorden en puberteit. Al die woorden, die zinnen. Uit goede bedoelingen maar de ‘verkeerde’ tonage. Denk dat ik toen angst heb gekregen om mij te uiten. Verkeerde woorden of toon. Afgestraft. Niet goed, niet om van te houden. Dus kies ik mijn woorden zorgvuldig en bedachtzaam, spreek ik rustig. Het grootste compliment dat ik daarvoor kreeg: “De manier waarop je in alle rust je verhaal doet, raakt mij”
  Zo wil ik zijn. Ik hou niet van politieke spelletjes waar woorden misbruikt worden voor macht en persoonlijk gewin. Ik hou van woorden voor steun, ontwikkeling en inspiratie. De beste inspiratie zinnen bestaan meestal slechts uit enkele woorden. De kunst is met minder woorden, meer te zeggen. Je hart te laten spreken. Die heeft de mooiste woorden. De puurste woorden.

  Lange tijd gedacht: woorden zijn tegen mij. Verkeerd uitgelegd…of ben ik zo onduidelijk en hoe komt dat dan?….

  Woorden zonder ‘o’ is worden. Woorden worden worden zonder ‘o’. Woordspelletjes, daar hou ik wel van. Dat dan weer wel! En van woorden naar worden naar ZIJN.

  Lieve groet,
  Anitha

  • Carla says:

   Hallo Anitha,

   Dankjewel voor dit prachtige en eerlijke sprintje! Het raakt me en nodigt me uit om er ook een te schrijven. Zonder er al te veel bij na te denken (wat een uitdaging ;-)

   Woorden, ik gebruik ze te pas en te onpas. Woorden zijn mijn instrumenten om me uit te drukken, en ik gebruik ze vaak om daar beelden meet te schetsen. Schilderen met woorden noem ik het wel eens. Toch hebben woorden voor mij ook een associatie met worstelen en weerstand van binnen. Ik heb woorden vooral ook gebruikt om me zelf te laten horen, daar waar ik maar niet gehoord werd. Tegen beter weten in. Door veel te praten (en later te schrijven) raakte ik juist de aandacht van mensen kwijt en haakten ze af. Dat deed pijn, en als reactie ging ik nog meer praten…. Woorden gebruikte ik ook om mezelf achter te verschuilen; door ‘over’ mezelf te praten (hoe eerlijk en kwetsbaar dat ook leek), hoefde ik niet te voelen en konden de mensen me ook niet raken.
   Ik heb pas recent begrepen waarom het voor mij vaak zo lastig is (geweest, hoop ik ;-)) om artikelen te schrijven zoals ze nu op mijn site staan. Ik wil heel graag delen wat in mij leeft en anderen inspireren in beweging te komen en hun hartepad te gaan volgen. Wat ik echter onbewust heel belangrijk vond, was dat ie-der-een mij wel goed moest begrijpen, ie-der- een moest zich er in kunnen herkennen, en ie-der-een moest het interessant vinden. Dit omdat ik me vroeger (jeugd en puberteit) vaak niet begrepen voelde en dat deed pijn. Een artikel schrijven over iets persoonlijks, dat aan deze voorwaarden moet voldoen, is een worsteling. Inmiddels heb ik ervaren dat deze manier van schrijven voortkomt uit angst (en dus uit mijn hoofd) en dat dat absoluut niet werkt. Nu ik in mijn persoonlijke ontwikkeling ook steeds meer de angst (voor de pijn) kan loslaten, begint mijn hart te spreken. Als ik de angst loslaat, en werkelijk vanuit mijn hart schrijf, dan stromen de woorden als vanzelf op papier (of uit mijn mond). Woorden, die vanuit mijn stilte komen. Met deze woorden raak ik mensen, en soms ook helemaal niet. En dat vind ik niet meer pijnlijk. Gelukkig. Het verdiept mijn contacten, mijn manier van werken. Steeds minder woorden, wel doorvoelde woorden. Joepie!

   Wat mooi hoe je met deze woorden speelt (ja, ik hou ook heel erg van woordspelletjes!): Woorden van worden naar ZIJN.

   Met diepgevoelde dank voor dit delen, Anitha.

   In verbondenheid,

   Carla

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*