Doe alsof – en word (meer) jezelf

Een vrolijk stappenplan om meer uit jezelf te halen
‘Kom, we gaan lekker buiten in de plassen stampen!’ Zij gaat eerst, ze springt er midden in. Haar ogen beginnen te stralen, en ze kijkt me uitdagend aan. ‘Nu jij!’ Ik neem een aanloop en spring….. vlak voor haar voeten! Ze springt opzij, te laat natuurlijk, en krijgt een plens water over zich heen. Ze schudt het lachend van zich af. De omstanders deinzen terug voor de spetters. We rennen achter elkaar aan en vallen elkaar even later hijgend en lachend in de armen. Wat heerlijk, even helemaal uitleven!
Bovenstaande speelde zich onlangs af……….. in een afgesloten ruimte. Twee volwassen vrouwen (waaronder ik!), als onderdeel van de opleiding Systemisch Werken. We moesten even een drempel over, maar daarna gingen we echt helemaal ‘los’. Wat was dat genieten! Ik kon voelen dat er ook een heel speels, creatief mens in mij zit. Die heel veel weet van Leven. En die mij uitstekend kan helpen in beweging te komen, mijn passie vorm te geven, en meer plezier en luchtigheid te creëren in mijn leven.
Wil jij ook meer tot leven komen, op een laagdrempelige en speelse manier?
Dan doe ik je dit keer een vrolijk stappenplan aan de hand (therapie kan altijd nog ;-))

Stel je eens voor…… je zit in een dip(je). Je bent niet vooruit te branden, je hoofd hangt omlaag, je hebt het gevoel dat alles tegenzit. De economie, je collega’s, de stoplichten (om maar eens wat te noemen ;-) Of je bent ongelooflijk ontevreden over jezelf (‘het lukt me ook nooit, ik stel niets voor, ik ben ….’). Buiten kan dan misschien de zon schijnen, bij jou in je hoofd zijn alleen maar donderwolken.
Ga na op welk mensen je (stiekem) jaloers bent. Zij hebben tenminste lol in hun leven en kunnen alles aan. En bij hen lukt al-les, al-tijd (en dat is niet eerlijk).
Wat hebben zij wat jij niet hebt? Misschien word je acuut depressief van deze vraag, maar hij is zinniger dan je denkt! Ga eens na: welke energie of capaciteiten zetten zij in? Hoe krijgen ze hun leven zo goed op de rit? En kijk dan vooral naar de eigenschappen die jij niet hebt. Als je wat meer …..(lef, creativiteit, trots, doorzettingsvermogen, speelsheid) had, dan zou jouw leven er ook heel anders uit zien.
Leef je in en ga deze eigenschap(pen) uitbeelden. Spreek af met een goede vriend(in) op een plek waar je je onbespied waant. Kies nu om de beurt een eigenschap of kwaliteit die je zelf niet hebt en doe net alsof je het wel hebt. Hoe beweeg je dan? Welke houding heb je, welk stemgeluid, welke gezichtsuitdrukking en welke woorden passen erbij? Experimenteer naar hartelust, maak er een spel van!
Ga net zolang door tot de ander het heeft geraden. Desnoods betrek je de ander in je fantasie (dit verhoogt het plezier!). Leef je uit, ga lekker ‘over the top’. Vergroot de bewegingen, de mimiek, de houding, het stemvolume. Wordt die kwaliteit van top tot teen!*
Kom dan weer tot rust en wordt je bewust van hoe je je voelt. Graag met een open blik, zonder oordeel ;-) Kreeg je er energie van, of juist een diepe rust van binnen? Voelt je lijf stevig, ontspannen, tintelend, zwaar of licht? En let eens op je mondhoeken: krullen ze naar boven of staan ze in een rechte streep? Allemaal informatie ;-)
Misschien heb je de smaak te pakken en ga je nog meer eigenschappen ‘beleven’. Geef jezelf de ruimte om te experimenteren en er mee te spelen, niets is leuker dan doen-alsof ;-)
Ga nu weer terug naar je oorspronkelijke dip(je): welke eigenschap helpt het beste om jezelf uit de vicieuze cirkel te trekken? Waar gingen je mondhoeken het meest van krullen? Je schouders van zakken, je lijf van tintelen?
Besluit nu ter plekke dat je deze eigenschap(pen) gaat voeden, op welke manier dan ook. Je hebt het immers ook in je? Niets jaloers op anderen, zelf ‘doen’! Zoek omstandigheden, mensen, dieren, materialen of wat dan ook op, alles wat jouw gewenste kwaliteit helpt te ont-wikkelen, te ervaren, te beLeven.
Doe alsof en ontdek steeds meer kanten van jezelf!
* Als het lastig is om een ‘beeld’ te creëren van die eigenschap, ga dan eens na aan welk dier je dit doet denken. Welk dier vertolkt volgens jou bij uitstek deze eigenschappen die jij zo mist? Denk aan lichaamshouding en -beweging, gezichtsuitdrukking, stemvolume.
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*