Ja of nee – ontwikkel je moedige hart

Jaren geleden was het een trend: assertiviteitscursussen om Nee te leren zeggen. Bijna als doel op zich. Ik wil daar iets anders naast zetten: zeg met hart en ziel Ja! Tegen het leven dan uiteraard. Ook als dat een Nee betekent ;-) Hieronder iets meer over deze schijnbare paradox….
Ja zeggen tegen het leven, dat doen we toch allemaal? We zijn allemaal in leven, dus waarom zou je er nog Ja tegen moeten zeggen? Doen we dat dan niet al gewoon? Tsja, strikt genomen lijkt dat zo. Maar we kennen allemaal wel onze innerlijke stemmetjes die ons van allerlei stappen en keuzes willen afhouden: ‘Niet doen, dan val je teveel op!’ ‘Wat zullen de anderen er van zeggen?’ ‘Dat kun je nu wel willen, maar dat gaat je nooit lukken!’ ‘Ik wil wel, maar omdat die ander/de crisis/de….., kan het gewoonweg niet!’ We hebben allemaal zeer creatieve saboteurs in ons (overigens met ooit een logische reden, zie bijvoorbeeld mijn artikel Zelfkritiek, waar is dat goed voor?).
Ja tegen het leven is ja tegen jezelf. Jij hebt een unieke bestemming in dit leven. Je hoeft nog niet eens te weten welke dat precies is, je verlangen leidt je daar vanzelf naar toe. Een verlangen dat voortkomt uit je hart, in welke vorm het zich ook maar aandient. Soms moet je wel iets dieper duiken in je verlangen om te ervaren of het niet stiekem toch gebaseerd is op angst (stemmetjes in je hoofd, mocht je twijfelen lees dan het artikel Angst als goede raadgever nog eens door). Je kunt het altijd uitproberen door een stoel mèt, en een stoel zonder verlangen neer te zetten en er beurtelings op te gaan zitten. Als je je goed hebt verplaatst in de situatie, dan voel je verschil!
Maar Ja zeggen kan ook een Nee zijn. Ik heb veel Ja gezegd in mijn leven. Ja tegen de zoveelste andere functie na de zoveelste reorganisatie (hoewel die functie allang niet meer bij me paste, maar ik bleef koste wat kost loyaal aan de organisatie), ja tegen de zoveelste vraag van een ander (liever dat dan iemand die boos zou worden), ja tegen pijnlijke situaties omdat ik die heel goed kon verdragen (liever pijn dan dat iemand zich van mij afkeerde). Pas veel later kwam ik er achter dat ik dan wel heel stoer overal Ja tegen kon zeggen (en ik heb echt een hele stoere Carlo in mij!), maar dat ik daarmee van binnen iedere keer Nee zei tegen mezelf, mijn eigen grenzen, behoeften en verlangens…
Nee zeggen is vaak een Ja tegen jezelf. Ik leer nog dagelijks om Nee te zeggen. Steeds vaker durf ik het, soms ook nog niet. Als het om hele wezenlijke vragen in mijn leven gaat, en het triggert mijn diepste overlevingsmechanismen, dan voel ik de neiging om voor het oude vertrouwde te kiezen, mijn ‘comfortzone’. Als ik het op zulke momenten echter aandurf tóch Nee te zeggen, dan voelt het als een bevrijding! Het levert me energie, ruimte en verbinding met mezelf op. Dan voel ik me krachtiger, en weer regisseur van mijn eigen leven. Van harte aan te bevelen :-)
Handelen in overeenstemming met jezelf vraagt een moedig hart. Loesje wist het al: het meervoud van lef is leven. Het vraagt lef om de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van je leven (en het vervullen van je hartsverlangen) in eigen hand te nemen. Om het niet meer te laten bepalen door innerlijke saboteurs of mogelijke verwachtingen van anderen. Maar áls je het doet, is je beloning groot: je krijgt jezelf en je leven terug! Een autonoom en authentiek leven, dat is mijn verlangen…
Luister eens goed op een stil moment…..
het leven vraagt je: neem jij de uitnodiging* aan?
* Ik heb al tijden de tekst van Oriah Mountain Dreamer op het toilet hangen, getiteld: de Uitnodiging. Dit omschrijft, voor mij, volledig waar het om gaat als je Ja zegt tegen het leven, vanuit je moedige hart. Laat je inspireren!
‘Het kan me niet schelen hoe jij je brood verdient,
ik wil weten waar je warm voor loopt en
of je durft te dromen van de vervulling van je meest dierbare verlangens.
Het kan me niet schelen hoe oud je bent,
ik wil weten of je het risico durft te lopen uitgelachen te worden,
als je gaat staan voor je idealen, voor ….
lees verder
Wat betekent voor jou Ja tegen het leven en jezelf? Laat het me hieronder weten!
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*