Mens erger je niet

Ze sleept zich naar haar fiets, met moeite krijgt ze de trappers rond. Weer een dag werken. Ze ziet er steeds meer tegenop. Elke keer als ze op haar werk komt, wordt ze er weer mee geconfronteerd. Ze ergert zich rot aan haar kamergenoot, het laat haar niet meer los. Ze hoopt vurig dat ze een andere kamer krijgt, maar dat zit er niet in. En niemand snapt waar ze zich druk over maakt. Ze gaat zich steeds rotter voelen. De hele dag giert de adrenaline door haar lijf, ze loopt rond met een klomp in haar maag. Thuis kan ze bijna nergens anders meer over praten….
———
Mokkend loopt hij weg, ondertussen denkend: “Oké, als jij zo doet, nou, dan zal ik eens laten zien wat ik kan, wacht maar!” Hij pakt demonstratief de krant, ploft in de stoel bij het raam neer en is de rest van de avond niet meer aanspreekbaar. Hij reageert nauwelijks op een vraag, schenkt alleen koffie voor zichzelf in, en gaat naar bed zonder de gebruikelijke nachtkus. ‘s Nachts slaapt hij onrustig, maar ja, ze heeft het zelf uitgelokt……..
Zo maar twee voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Herkenbaar? Deze patronen, in ontelbare variaties en uiteenlopende heftigheid, komen bij iedereen voor.
Ergernis is van alle dag, en heel menselijk. Ergernis zit vaak in kleine dingen en momenten. Een blik van een ander, iemand die treuzelt, de muziekkeuze van je kind (alwéér dat liedje), het rijgedrag van de automobilist voor je, enz.
Ergernis kan ook chronisch zijn. Je voelt het al als je aan een bepaalde situatie of persoon denkt, het kan er voor zorgen dat je bepaalde dingen niet meer doet of juist wel, het kan zelfs je leven beheersen.
Ergernis is voor iedereen anders: wat jou ergert, is voor de ander geen issue. Maar hoe zit dat dan? Waarom heb jij zo’n last van rondslingerende kleren (en stapt je partner daar gewoon overheen), ergert je collega zich zo aan jullie baas (die jij juist zo sympathiek vindt), vind jij dat je kind er anders (mooier, schoner, netter, warmer) gekleed bij moet lopen terwijl hij het liefst elke dag hetzelfde draagt, of het nou vies is of niet…..
En vice versa: jij snapt niet waarom iemand zich aan jou ergert…. Ook dat kan mensen behoorlijk bezighouden: waarom ergert de ander zich aan mij, ik doe toch niets raars? Die ander stelt zich maar aan! Of, als je niet wilt dat iemand zich aan jou stoort, dan kun je heel onzeker worden over hoe je je moet gedragen.
Iedereen reageert anders op ergernis. De een wordt boos, de ander klapt dicht en gaat mokken, de derde gaat vermijden en weer een ander gaat saboteren. Zoveel mensen, zoveel reacties.
Ergernis vreet energie. Je kunt het snappen, en weer loslaten. Of je kunt het snappen, en het nog steeds niet loslaten. Of je snapt er helemaal niets van. Of je wilt het wel loslaten maar het lukt niet. En daar kun je je dan weer aan ergeren ;-) Kortom, ergernis kan je behoorlijk bezighouden.
Vind je het leuk om je eigen ergernis eens te onderzoeken? Ben jij benieuwd waar jouw ergernis vandaan komt? Wil je er anders mee omgaan? Wil je het loslaten maar weet je niet hoe? Wil je andere mensen begrijpen die zich soms zo ergeren (aan jou bijvoorbeeld)?
Je ontdekt het allemaal tijdens de workshop
Mens erger je niet (klik voor meer info)
Van Merlenstraat 67-G, Den Haag
Deze workshop organiseer ik met enige regelmaat. De eerstvolgende datum is: 8 november 2012.
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*