Nu nog even niet

Nu nog even niet …. heb jij die stem al gehoord? Dat hardnekkige stemmetje dat allerlei redenen verzint waarom jij nog even niet hoeft te beginnen aan het vormgeven van je goede voornemens, je verlangen? Nieuwe stap in je carrière, loslaten van die ongezonde gewoonte, je niet meer ergeren aan je partner, meer opkomen voor jezelf, liefdevoller omgaan met je kinderen, je huis opruimen enz….
Fluisterend of hard tetterend in je oor: als het even kan springt dat mannetje of vrouwtje weer op je schouder. Dat wezentje dat niet van verandering houdt, dat alles bij het oude wil houden: “Doe maar niet, wat zullen anderen er van denken?” , “Ja maar, ik kan nu toch niet van baan veranderen in deze crisistijd?” Of: “Eerst moet ik nog …., voordat ik…..”
En misschien hoor je dan ook een ander stemmetje: “Kom op, zeg! Je wil het toch zo graag? Je voelde je er toch zo goed bij toen je je beslissing nam om het dit jaar nu echt eens anders te gaan doen? Waar is je doorzettingsvermogen? Slapjanus!”
(of zoiets :-))
Veranderen, je verlangen volgen, trouw zijn aan jezelf, het is soms moeilijker dan het lijkt. En daar word je deze maand extra mee geconfronteerd, zo vlak na de jaarwisseling ;-) Daarom geef ik je graag een extra steuntje in de rug, en een hart onder de riem. Want het is ook meestal niet zo simpel, en
je bent echt geen slapjanus als het je wéér niet direct lukt!
Veranderen heeft namelijk tijd nodig; tijd om een aantal fasen te doorlopen.
Veranderen begint bij inzicht. Inzicht in jouw mechanismen: je gaspedaal (je verlangen) en je rem (je stemmetjes). Die houden elkaar soms behoorlijk in een wurggreep (lees: verlamming, futloosheid, vicieuze cirkel ;-) Voor deze eerste belangrijke stap geef ik je in dit HarteZine graag drie tips om in beweging te komen.
Je kunt pas in beweging komen, als je weet wat je tegenhoudt…
Tip 1: Ik heb al veel artikelen geschreven over belemmerende mechanismen en hoe je je daar uit kunt losmaken. Ter inspiratie verwijs ik je deze keer graag weer eens naar mijn veelgelezen artikel Angst als goede raadgever (in 3 stappen uit je vicieuze cirkel).
Tip 2: onderzoek jouw genogram, het familieoverzicht van meerdere generaties met hun onderlinge relaties en jouw plek daarin. Dit kan tijdens de workshop Je eigen plek – kennismaken met familieopstellingen op 15 en 16 februari aanstaande. Je kunt dan ook met eenvoudige systemische oefeningen ervaren hoe bevrijdend het kan zijn om je los te maken uit bestaande familiepatronen.
Je eigen, unieke plek innemen in de wereld is de werkelijke basis voor een gelukkig en zinvol leven. Veel verwarringen in het leven ontstaan doordat je in je gezin van herkomst niet de juiste plek hebt kunnen innemen, om welke reden dan ook. Je familiesysteem werkt in op je waarneming en handelen, op onze relaties, gezondheid en levensweg. Meestal onbewust, dus het is echt zo gek nog niet dat je niet zo maar 1, 2, 3 iets kan veranderen!
Tip 3: voor wie het vorig jaar gemist heeft: laat je nog eens inspireren door het filmpje Dare change
Bonus: Je geeft al energie aan je voornemen door het te delen. Ik lees je reactie graag hieronder!
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*