Ontdek je plek

Ik werkte er al 14 jaar. Ik hield van het ‘product’ waar ik voor werkte: het water. Met hart en ziel zette ik me in voor schoon grond- en oppervlaktewater, waar vervolgens drinkwater van gemaakt kon worden. De laatste jaren veranderde de functie van de organisatie steeds vaker en daarmee ook mijn plek. Loyaal als ik was, ging ik met elke verandering mee en kon ik me wel weer vinden in mijn nieuwe taakomschrijving. Ik was gericht op het goed vervullen van mijn steeds wisselende rol; ik was immers flexibel en breed inzetbaar en daarnaast helemaal gefocust op het goede doel.

Wat ik niet merkte was dat ik steeds verder van mijn eigen passie afdreef; ik deed allang niet meer waar ik ècht goed in was, en had weinig contact meer met mensen en het grotere doel waar het mij uiteindelijk om ging. En toen werd ik ziek. Het laatste duwtje was het overlijden van mijn moeder, maar het zat er al lang aan te komen. In de periode die volgde werd alles gaandeweg duidelijk: ik was totaal niet meer op mijn plek.

En eigenlijk had ik dat al kunnen weten, want wat ik ook niet had gemerkt: ik had concreet, fysiek al lang geen plek meer! Mijn meest recente functie ontbrak in het organogram, ik had geen eigen kamer, zelfs geen eigen bureau meer! Hoe duidelijk kan het wezen…Ik was zo trouw aan de organisatie en het goede doel, dat ik totaal ontrouw was geworden aan mezelf: ik vroeg geen plek voor mezelf.
Deze crisis in mijn leven was het mooiste omslagpunt dat me kon overkomen.
Om mijn eigen plek te kunnen ontdekken, moest ik ‘noodgedwongen’ terug naar mijn hart. En heb gaandeweg tegelijkertijd ontdekt dat daarin ook mijn passie en kwaliteiten tot uiting kwamen. Jullie kennen het resultaat: Hartepad! Voor mij bleek dit dé manier voor een zinvol en vervullend leven. Ik ben nog steeds blij dat ik me zó had vastgedraaid dat ik niet anders meer kon dan loslaten….
Hoe kun jij (op tijd ;-) ) herkennen dat je niet de plek en ruimte inneemt die jou van nature toebehoort? Hier volgen wat thema’s die ik bij mezelf en anderen tegenkom:
– Je ergert je enorm aan de rommel van de anderen in huis.
– Je past je aan, je doet alles om er bij te horen (of bij iemand te horen).
– Je bent het met iedereen eens, je waait met alle winden mee.
– Je voelt je heel erg verantwoordelijk voor anderen, die komen op de eerste plaats.
– Je blijft op de vlakte, gaat geen echt contact aan met mensen.
– Je twijfelt, probeert iedere keer wat anders.
– Je hebt het idee dat je er niet bij hoort, voelt je een buitenbeentje of het zwarte schaap van de familie.- Je zwerft, voelt je nergens echt thuis.
– Je voelt je tekort gedaan.
Je herkent vast wel één of meerdere thema’s. Nu kun je daar vrede mee hebben, en dat is natuurlijk helemaal prima! Misschien heb je er geen vrede mee, maar ben je er van overtuigd dat dit nu eenmaal je lot is. Dan kan het artikel Lot, pech of kans? je wellicht inspireren.
Heb je er last van en wil je iets veranderen?
Dan nodig ik je uit eens te onderzoeken waar bij jou de angel kan zitten. Daarvoor moet je wel even terug naar je jonge jaren, waar alle gedrag en overtuigingen gevormd zijn. Ga eens na of je iets hiervan herkent:
– Jouw broer of zus was vroeger heel erg aanwezig/hulpvragend/ziek. Hierdoor was er nog maar weinig aandacht en ruimte voor jou. Je bent je braaf/rustig/lief gaan gedragen, om je ouders niet tot last te zijn.
– Je zag dat je ouder(s) het moeilijk had(den). Je deed alles om ze te helpen, en ze weer blij en gelukkig te zien.
– Je ouders zijn gescheiden. Jij hebt (onbewust) de plek ingenomen van je vader of moeder.
– Je ouders hadden het zo druk, ze hadden geen aandacht voor jou. Het maakte ze niet (veel) uit wat je deed of voelde. Ze zagen je eigenlijk niet staan. Je deed alles om toch hun aandacht en liefde te krijgen.
– Als je liet zien wat je kon, wilde of voelde werd er om gelachen of werden ze boos op je. Je besloot onbewust jezelf niet meer te laten zien.
– Jullie zijn veelvuldig verhuisd, en je durfde je na verloop van tijd nergens meer (aan) te hechten.
Natuurlijk kan deze lijst voorbeelden nog veel langer. Iedereen heeft een unieke set aan ervaringen opgedaan. De meeste innerlijke besluiten zijn onbewust genomen, je was immers een jong kind en had totaal nog geen mogelijkheid tot zelfreflectie. Nu, als volwassene, heb je dat wel!
Je kunt je verleden niet overdoen, je hebt wel de keuze hoe je er nu mee om wilt gaan en in hoeverre jij het je huidige leven nog laat beïnvloeden. Bewustzijn en inzicht geeft je weer het stuur in handen, je krijgt grip op jezelf. En ik help je daar graag bij (maar dat snapte je natuurlijk al!). Kijk gerust eens bij mijn aanbod en in de agenda.
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*