Anders kijken: afstoffen en vernieuwen

De zon schijnt naar binnen, verlangend kijk ik naar buiten. Maar wat zie ik? Vuile, stoffige ramen! Het licht van de zon maakt die verhullende laag heel zichtbaar en ik besluit om direct de ramen te zemen (ja, in die kou!). Ik wil kunnen genieten van wat er werkelijk te zien is, ongehinderd door oude troep die ongemerkt mijn blikveld is gaan beperken. Een nieuw, fris beeld, de wereld ziet er gelijk veel vrolijker uit!
We krijgen de hele dag een overvloed aan beelden op ons af, maar kijken we ook werkelijk? Door ons drukke bestaan en de vele externe prikkels moeten we ons wel afsluiten en beperken, we zouden anders helemaal gek worden. Maar daardoor gaat er ook veel aan ons voorbij. Het leven krijgt minder kleur, wordt oppervlakkiger en wellicht saaier.
Mis jij diepgang? Wil je jezelf vlot trekken? Ga eens anders kijken….

Anders kijken levert heel veel op. Het geeft (nieuwe) keuzemogelijkheden, maar het kan je ook een nieuwe ervaring van eenzelfde situatie geven. Vernieuwen is niet altijd ingrijpend veranderen, het kan juist ook het bestaande verdiepen of een nieuwe dimensie toevoegen. Vaak krijg je er nieuwe energie, creatieve invallen en verrassingen bij cadeau. Kortom: het verrijkt je (be)leven.
‘Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven.’
(Loesje)
Anders kijken begint bij stil staan. Kijk eens om je heen: wat laat jouw leven je zien? Wat is ingedut? Wat werkt niet meer, waar is (jouw) energie uit of krijg je geen respons meer op? Voorbeeld uit mijn eigen praktijk: sommige workshops lopen goed, sommige niet meer. Jij bent misschien uitgekeken op je baan maar/of vindt geen nieuwe, het is al eeuwen geleden dat je een goed gesprek had met je partner, of je hebt dagelijks dezelfde discussie met je kind (met hetzelfde resultaat).
Begin met afstoffen. Kies één van je energievreters en stel jezelf de volgende vragen:
– hoe doe ik het op dit moment?
– wat vind ik hier niet meer leuk/fijn/inspirerend/vervullend aan?
– wat wilde ik hier ooit mee bereiken, welk verlangen (wens, behoefte) ligt hieraan ten grondslag?
– is dat voor mij nog steeds belangrijk?
Nee? Dan wordt het misschien tijd om los te laten. Ja? Lees dan verder.
Maak onderscheid tussen vorm en inhoud. Als iets of iemand je geen energie meer geeft, maar juist energie kost dan kan het grofweg aan twee dingen liggen: vorm en inhoud. Soms staat de vorm vast, soms de inhoud. Als (één van) beiden niet meer aansluit(en) bij jou, dan loop je leeg of vast.
De vorm is ‘gestold’. Je hebt ooit gekozen voor een bepaald soort functie, je reactiepatronen zijn onbewust ingesleten, de maatschappij dringt vormen op, of je voldoet aan verwachtingen van anderen. Je zit als het ware gevangen in een soort harnas, al dan niet van buiten opgelegd.
Maar leven is dynamisch. Kijk maar naar de levende natuur: de vormen veranderen voortdurend door het jaar heen. Aangepast aan de omstandigheden. Hoe dynamisch en flexibel ben jij? Ben je je bewust van de veranderende omstandigheden en beweeg je mee in de vorm?
Vernieuw de vorm. Doe een stap achteruit en laat de vorm eens los. Ga terug naar je oorspronkelijke wens en neem dat als uitgangspunt voor nieuwe vormen. Deel dit met anderen, bij voorkeur ‘andersdenkenden’. Zo heb ik bijvoorbeeld veel baat bij een gestructureerd denker, en een vormgever, om mijn onbegrensde en vaak abstracte creativiteit wat in de vorm te krijgen. Zonder dat kan ik eindeloos blijven dromen en niets voor elkaar krijgen :-).
Misschien ontdek je dat je met dezelfde kwaliteiten en passie ook in een heel ander soort functie kan opbloeien, of dat je met het doorbreken van een gewoonte opeens een verrassende dynamiek in je relatie krijgt.
Het kan ook zijn dat de inhoud ontbreekt of is vervlakt. Met inhoud bedoel ik: jouw energie, jouw kwaliteiten, jouw drive, jouw verlangen. Kijk eens door je oogharen: laat de contouren vervagen en ga terug naar de essentie. Welke energie stop je er in? Hoe is je motivatie, je betrokkenheid? De input bepaalt immers de output.
Vernieuw de inhoud. Je verlangen of wens is nog ‘actueel’, maar de stroom of het volume is minimaal. Er zit nog weinig leven in wat je doet. Wat zijn jouw overtuigingen, of zoals dat tegenwoordig zo mooi heet: wat is je mindset? Ga je uit van mogelijkheden of beperkingen? Zoek je vervulling buiten je of kijk je naar je eigen mogelijkheden? Ga je obstakels uit de weg of zie je die als uitdagingen? Voed je je verlangen of ga je er van uit dat dat alleen maar teleurstelling kan opleveren?
Ook hierover kun je met anderen praten, voedingsbronnen zoeken voor je verlangen, weerstanden ontdekken en daarmee dealen enzovoorts. Maak meer contact met wat je werkelijk wilt, of volg gewoon eens een impuls waar je blij van wordt en bedenk niet van tevoren waar het naar toe moet leiden en of het je wel wat oplevert. Zo heb ik de laatste tijd de meest inspirerende ontmoetingen als ik vanuit nieuwsgierigheid een gesprek aanga en niet in het begin al een doel of verwachting uitspreek.
Kortom:
Sta stil, stof af, kijk anders en vernieuw. Een ideaal recept voor een levendige lente!
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*