Moeiteloos leven – wat roept dat bij jou op?

De meeste mensen in mijn praktijk hebben een diep verlangen naar een moeiteloos leven, waarbij termen als ‘autonoom’ en ‘authentiek’ regelmatig vallen. Ik noem dat ook wel ‘samenvallen met jezelf’ (zie mijn vorige artikel).
Vaak gaat hier een periode aan vooraf van grote weerstand, vicieuze gedachtecirkels, vastgelopen gedragspatronen of relaties. Hoe lastig ook, het is tegelijkertijd de mooiste manier om in beweging te komen: het wakkert het verlangen naar moeiteloosheid aan en dat is je belangrijkste motor en kompas in je leven.
Bij mij werkte dat de afgelopen jaren ook als een trigger: op een gegeven moment ging er zoveel anders in mijn leven dan ik had ‘gepland’ dat mijn controlemechanisme (lees: overleving) overuren draaide en ik moe en gefrustreerd begon te raken. Met als gevolg dat alles nóg moeizamer begon te verlopen, en de vicieuze cirkel kwam al in zicht. Met vallen en opstaan heb ik mijn weg gevonden uit dit ‘moeras’; mijn ervaringen onderweg zijn altijd een dankbare inspiratiebron voor mijn artikelenreeks. Deze weg heeft geleid tot mijn doorleefde werkvormen, waarmee ik inmiddels moeiteloos mensen kan begeleiden naar een meer vrij, authentiek en autonoom leven. Werkvormen die ik kan samenvatten onder de noemer ‘Anders kijken, anders voelen, anders doen’, dé manier om vicieuze cirkels te doorbreken :-)
Om mij heen zie ik dat ook in de maatschappij gebeuren: de oude manier van handelen, reageren, oplossen werkt niet (lang) meer. We worden allemáál uitgedaagd in deze nieuwe tijd nieuwe antwoorden te vinden, nieuwe manieren om je leven vorm te geven (zie ook: Het lot, pech of kans?). De crisis die ons allemaal uitdaagt om te kiezen voor moeiteloosheid en autonoom leven. Een leven waarin je je innerlijke kracht en waarden als bedding hebt. Want de zekerheden om ons heen vallen immers steeds meer weg?
In deze tijden word jij vast ook wel (extra) geconfronteerd met veranderingen, groot of klein. Wat is jouw antwoord? Hoeveel moeite doe jij om je leven op orde te krijgen of te houden?
Deel het hieronder en inspireer anderen er weer mee. Dankjewel!
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Moeiteloos leven – wat roept dat bij jou op?

 1. Seline says:

  Het is zo mooi om, zelfs vanaf de andere kant van de wereld, te voelen hoe jouw Hartezine elke keer aansluit bij waar ik op dat moment mee bezig ben. Moeiteloos leven, een les die ik al lange tijd aan het leren ben. Gisteravond werd ik weer eens keihard op m’n plek gezet nadat ik ‘onbewust’ me alweer behoorlijk lange tijd liet leiden door mijn ‘moetenstem’. Gister heb ik haar hardop en een beetje kwaad Greet genoemd. Vooral met de bedoeling ‘deze Greet’ ver weg uit mijn systeem te krijgen. Een beetje onaardig vond ik al snel, om mijn eigen Greet, een Greet te noemen en haar ook nog ver weg te wensen. Toen heb ik haar, met eerst nog wat tegenzin, toch maar Greetje genoemd en haar uiteindelijk verwelkomt en een warme knuffel gegeven. Ten slotte doet zij ook alleen maar hard haar best en probeert ze me te helpen. Vandaag ben ik dus maar met Greetje ‘in mijn handtas’ op pad geweest en daar zit ze lekker rustig.

  • Carla says:

   Seline, wat leuk dat je reageert, zo maar vanaf de andere kant van de wereld! Met internet is die wereld dan toch maar weer klein :-)

   Mooi om te lezen dat je Greetje niet (meer) wegstuurt, maar juist verwelkomt. Ze heeft inderdaad van jongs af aan alleen maar haar best gedaan om je te helpen. Ze weet alleen nog niet helemaal dat haar manier niet meer zo ondersteunend is op jouw huidige, volwassen leeftijd. Tijd voor een goed gesprek dus, waarin je haar kunt vragen haar kwaliteiten op een nieuwe manier in te zetten die bijdraagt aan jouw huidige doelen in het leven (je weet het vast nog wel, dat kan ‘gewoon’ met twee stoelen :-) ). Dan kan ze juist helpen moeitelozer te leven. Jouw Greetje is een harde werker dus hier zal ze ook vast haar best voor doen!

   Nogmaals, super dat je haar (h)erkent. Dat is al de grootste stap naar een vrijer leven. Heb het goed met jezelf daar! XC

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*