Van overleven, via doorleven, naar voluit leven

Hoe word je de beste versie van jezelf?
Ik heb steeds minder woorden, en kan steeds meer ervaren. In de stilte en rust die ontstaan is, voel ik mij levendiger dan ooit. In mijn hart, en in mijn lijf.
Dit pure beleven kwam niet zomaar. De afgelopen jaren had het leven nog weer grote lessen voor mij in petto. Die ik – als rechtgeaarde brave en ijverige leerling – vol overgave ben gaan doorleven. En daarmee tegelijkertijd, achteraf bekeken, mijn eigen werkwijze voor het volgen van je hartepad op de proef stelde. Doorontwikkelde, verfijnde, helder kreeg. En heb ervaren dat het werkt, ècht werkt.
Van overleven, via doorleven, naar voluit leven
Niet meer van alles doen om pijn en verdriet te vermijden: harder gaan werken, kop in het zand steken, de ander willen veranderen, boos worden, blijven denken dat het later wel anders wordt. Maar er juist bij blijven. Eerlijk worden naar mezelf, voelen waar ik naar verlang en kijken waar ik dan nog bang voor ben. Durven voelen, doorleven en merken dat ik dan mezelf niet verlies. Maar juist meer tot leven kom.
Iedere keer nadat ik door zo’n golf van (oude) pijn heen was gegaan, zag de wereld er weer anders uit. Lichter, ruimer, letterlijk en figuurlijk. En ik werd steeds krachtiger en autonomer, in staat om keuzes te maken, recht uit mijn hart.
Ik heb me nog nooit zo vrij, verbonden en levendig gevoeld als nu. En mijn leven ontvouwt zich steeds meer op een natuurlijke manier.
Mijn belangrijkste hulpbron:  een diep verlangen om samen te vallen met mezelf. En het leven te leiden waarvoor ik in de wieg ben gelegd. Op mijn manier, in alle vrijheid. Ik heb er al eerder over geschreven: je verlangen als motor en kompas.  In essentie komt iedereen met dit verlangen bij mij in de praktijk, ongeacht de hulpvraag waar ze mee beginnen.
Elke frustratie gaat over het niet voluit leven van dit verlangen. Een opgeworpen dam in die stuwende energie die geleefd wil worden, een slagboom op je weg. En dat kan voor heel wat ongemak, ongeluk en verkramping zorgen. In welke vorm dan ook: boosheid, burn-out, relatiecrisis, impasses, onzekerheid, depressie, zelfkritiek enzovoort.
Laat die energie van je verlangen, je levenslust, vóór je werken in plaats van tegen je. Doorleef je opgebouwde muurtjes en maak de weg vrij voor je beste zelf. Hoe vaker je het doorleeft, des te gemakkelijker je de weg weer terugvindt. Iedere keer als je weer even ‘van het pad af bent’. Want ook dat kan nog steeds gebeuren, dat jouw oude pijn geraakt wordt. Maar je bent er niet meer bang voor. Je sluit je hart niet meer.
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*