Het moedige hart – het verschil tussen leven en overleven

Ik zit aan de keukentafel, mijn lief tegenover me. Ik heb ‘m zojuist gevraagd eens te kijken naar de aantekeningen voor dit boek, zodat ik daar al pratende meer structuur voor mezelf in kan krijgen. Hij leest het en begint vervolgens vragen te stellen, suggesties te geven. Bijna direct gebeurt er iets bij me, ergens diep van binnen. Ik merk het in eerste instantie nog niet op maar mijn antwoorden op zijn vragen worden geleidelijk aan wat korter, wat stugger, wat voorzichtiger ook. In zijn gezicht zie ik langzaam maar zeker een afkeurende grimas tevoorschijn komen waardoor ik nog behoedzamer word. Om vervolgens in de verdediging te schieten en uit te gaan leggen wat ik bedoel, en dat ik toch eigenlijk zelf ook al heb gezegd wat hij zegt? De ‘ja maars’ zijn niet van de lucht. Totdat ik dit besef en stop. En opnieuw luister. Want daar ga ik weer…
Dit ken ik inmiddels maar al te goed: ik vraag hulp en vervolgens sla ik die hulp af. Volkomen onbewust en automatisch. Gedrag waarmee ik mezelf enorm in de weg zit! En wat ik helemaal zat werd. Want het levert gedoe op: frustratie, verdriet en machteloosheid van binnen, verwijdering en ongemak in mijn relatie(s). Van de wal in de sloot…
Dit gedrag had nog niet zo lang geleden tot grote afstand tussen mij en mijn lief kunnen leiden. Maar inmiddels kan ik het stoppen, nu ik begrijp dat ik er zelf verantwoordelijk voor ben. Want er gebeurt iets in mij! Ik kan en mag de ander daar niet de schuld van geven.
Daarvoor moest ik wel durven gaan kijken. Naar mezelf. Wat doe ik in deze situatie? En waarom? Best eng, want wat zou ik over mezelf ontdekken? Of wat zou ik in mezelf oprakelen? Mijn draken, de bange stemmen in mijn hoofd, deden hun uiterste best om mij daar van af te houden. Maar mijn verlangen naar verbinding werd echter groter dan mijn angst om mezelf in de ogen te zien.
Mijn hart bleek moediger dan mijn hoofd denkt…
Mijn gedrag heb ik stap voor stap leren kennen en begrijpen. Ik begon te snappen wat er werkelijk onder verscholen ligt. En ik kon gaan voelen hoe ik het kan stoppen. Met mijn moedige hart.
Jij hebt ook zo’n moedig hart. En dat wil ik je graag laten ervaren. Want leven vanuit vertrouwen is oneindig veel mooier en vrijer dan leven vanuit angst. Je leeft meer wie jij werkelijk bent. De enige echte. En dat zal een hoop gedoe schelen. In jouw leven, in dat van de mensen om je heen, en – uiteindelijk – ook in de wereld.
In het boek ‘Het moedige hart’ neem ik je mee op pad, op eenzelfde manier als ik doe in de individuele sessies. Ik zal mijn eigen voorbeeld – en dat van een aantal anderen – in het boek uitwerken om te illustreren wat ik duidelijk wil maken: hoe werken die onbewuste reflexen en waar komen ze vandaan? En vooral: hoe word je ze bewust in het leven van alledag en hoe kun je ze doorbreken? Zodat je jouw leven kunt gaan leven in plaats van te overleven.
‘Schrijf’ het mee op Facebook
Het boek is nog niet klaar! Ik kan heel veel over het moedige hart schrijven, maar wil het eigenlijk heel beknopt, toegankelijk en helder houden. En op jou afgestemd. Ik schrijf het namelijk niet voor mezelf…
Daarom heb ik een Facebook-pagina geopend (een Like is leuk!) waarop ik graag met je in gesprek wil komen. Ik hou je op de hoogte van mijn schrijfproces: inspiratiebronnen, nieuwe ontdekkingen, twijfels (en dus vragen aan jou).
Andersom nodig ik je van harte uit om op deze pagina te vertellen wat jouw werkelijke, grote verlangen is. Geef jouw moedige hart een stem! Wie weet worden jouw draken dan al stiller. En laat me vooral ook weten welke vragen je beantwoord wilt zien in het boek. Daarmee help je mij dan weer aan meer structuur. Ik beloof je dat ik geen ‘ja-maar’ meer laat horen ;-)
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*