Van bang naar blij – in een onzekere wereld

Af en toe heb ik even helemaal geen zin in die kranten. Of Facebook. Zo-veel berichten over angst, boosheid, machteloosheid, wantrouwen. Dan voelt het alsof er iets dreigends op me af komt wat ik niet kan overzien. Waar ik geen controle over heb. En dat heb ik ook niet…
De wereld is enorm in beweging, letterlijk en figuurlijk. Mensen migreren of vluchten naar andere landen, het politieke krachtenveld kantelt soms van de ene op de andere dag, boosheid en angst komt op onverwachte momenten met kracht aan de oppervlakte. Zorg en werk, waar je voorheen op rekende, is opeens niet meer beschikbaar of wordt op een heel andere manier georganiseerd. Weinig is nog voorspelbaar, dat is wel duidelijk.
Hoe ga jij daar mee om? Hou jij je staande? Er komt nogal wat op ons af! Er wordt een steeds groter beroep gedaan op onszelf: flexibiliteit, zelfstandigheid, uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen. Je wordt op jezelf teruggeworpen, maar … wie zorgt nog voor jou?
Misschien trek je je wat terug uit de wereld, maak je je eigen leven klein en overzichtelijk. Misschien sluit je je aan bij andere mensen die zich hetzelfde voelen als jij of jouw angst verwoorden. Of misschien ga je nóg harder werken en je best doen om je leven onder controle te houden. Waar vind jij steun en veiligheid?
De wereld om je heen biedt weinig houvast, en dat is best angstig. Maar in mijn ogen ook hoopvol. Juist omdát je op jezelf wordt teruggeworpen. Want jij bent je wereld! Je ziet de wereld zo groot of klein, angstig of vreugdevol, als jij denkt en voelt.
Denk jij in beperkingen of mogelijkheden? Zie je vooral beren op de weg of heb je een open, onbevangen blik waarmee je steeds nieuwe dingen ontdekt? En beleeft?
Wat heb jij aan kracht, verlangen, kwaliteiten ergens opgeborgen? Waarschijnlijk meer dan je denkt. Want dat denken, tsja…het zijn meestal onze gedachten die ons kleiner houden dan we zijn. En banger.
Wanneer jij de moed opbrengt om voluit te leven, recht uit je hart (met je hoofd als assistent), dan ben je veel minder alleen dan je dacht. En ervaar je steun, houvast, geborgenheid. Bij jezelf, en bij de ander.
Jij weet als geen ander waar je met jezelf aan toe bent. Waar je toe in staat bent. En wat je nodig hebt. Dan kun je jezelf maar beter leren kennen!
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*