Het licht in jezelf

‘En als wij ons licht laten stralen,
geven we onbewust andere mensen
toestemming om hetzelfde te doen.
Als wij van onze eigen angst bevrijd zijn,
bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.’

(Uit: Terugkeer naar liefde, van Marianne Williamson)
(Lees hier het hele gedicht)
December, een maand om samen te zijn. Met je geliefde, de dierbaren in gezin en familie. Overal wordt hier naar verwezen; de reclames en kookboeken laten gezellige en warme avonden zien.
Maar dit wordt niet door iedereen zo gevoeld. De feestdagen herinneren soms ook schrijnend aan het verlies. Ouders die er niet meer zijn, het gezin of de relatie die door scheiding uit elkaar is gevallen. Je kunt je in deze maand ook juist heel alleen voelen, teruggeworpen op jezelf.
Dan kan het helpen je te bezinnen op de diepere betekenis van het kerstfeest. Voor mij staat de geboorte van Jezus symbool voor het (her)vinden van licht en liefde in jezelf.  De ster van Bethlehem zie ik als het verlangen, dat je leidt naar die innerlijke bron. Een verlangen om thuis te komen, bij jezelf. Rusten in je eigen veilige en liefdevolle bedding. In je hart ervaar je dan vrede, en verbinding met jezelf, anderen en het Andere.
Boosheid of – angst voor de – pijn weerhoudt je om liefde te ervaren. Je hart zet zich schrap, wil liever het gemis niet voelen. Maar daarmee houd je ook de liefde buiten. Die liefde en pijn gaan immers samen op: de pijn van het gemis zegt alles over de liefde die je hebt gevoeld.
De liefde is echter niet verdwenen met het verlies van de ander. Het is jouw innerlijke bron van liefde die ging stromen, je hart dat zich opende – in aanwezigheid van de ander. Liefde en licht, dat ben jij.
Vind de moed en ga op pad, geleid door je verlangen. Je pijn brengt je bij het licht in jezelf: het brengt je thuis.
Ik wens ons een hartverwarmend kerstfeest!
PS Mocht je het lastig vinden om je eigen licht en liefde weer te ervaren, voel je dan van harte welkom in mijn nieuwe programma: Van bang naar blij – leven in onzekere tijden. We starten op 19 januari 2017. Op een speelse en laagdrempelige manier ontdek je dat je meer bent – en kunt – dan je dacht. Liefdevol en met warme aandacht begeleid door André Meiresonne en mij.
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*