Hebben is houden. Zekerheid brengt je verder – of juist niet?

Hebben is houden. Weten wat je hebt voelt immers veilig en  – vaak – vertrouwd. Zekerheid hebben we tot op bepaalde hoogte allemaal nodig: een veilig dak boven je hoofd, voldoende te eten, mensen die van je houden. Hoe meer basisbehoeften zijn vervuld, hoe meer je je kunt ontplooien. Ergens in deze behoeftepiramide (van Maslow) kantelt echter het principe: dan wordt vasthouden aan wat je hebt een beperking. Angst om iets te verliezen houdt je dan juist gevangen.
Het gebeurt op wereldschaal, het gebeurt in jezelf: als je bang bent ga je muren bouwen. Letterlijk of figuurlijk. Mensen die anders zijn mogen het land – of jouw hart – niet meer in, we vrezen steeds meer het onbekende. Maar hou je met die muren mensen en ‘bedreigingen’ buiten, of sluit je jezelf op?
Even een paar voorbeelden, op persoonlijke schaal. Nogal wat mensen stappen niet over naar ander werk omdat ze niet weten of het wel gaat brengen wat ze willen. Of nodig denken te hebben. Anderen blijven in een ondermijnende relatie hangen omdat ze niet zeker weten of ze het in hun eentje wel redden. Kijk jezelf eens recht in de ogen: hoe behoudend ben jij?
Angst voor het onbekende, bang dat je het niet redt. Met jezelf. En daar spelen andere mensen handig op in. Bange mensen maken mensen bang. Kijk maar om je heen, lees de media er maar op na.
De wereld, het leven doet hiermee een appèl op je: laat je niet gek maken, vind houvast in jezelf. Ontdek je stevigheid, je innerlijke rijkdom, je kracht en kwaliteiten. Dan kun je meebewegen met de ontwikkelingen om je heen, dan zie je de groeikansen, juist als je het oude loslaat.
Weten wat je in je hebt, dìe zekerheid brengt je verder.
Zin in een dag schatgraven in jezelf?  Kom dan zaterdag 25 maart a.s. naar de workshop Rijk van binnen. 
This entry was posted in Geen categorie and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*