blog: het hartepad-concept Bewegingsvrijheid - leven vanuit mogelijkheden

Bewegingsvrijheid - leven vanuit mogelijkheden

Wat leven we in een bijzondere tijd. Onze bewegingsvrijheid is ongekend beperkt (geweest). Er was en is veel kan-niet en mag-niet. Tegelijkertijd blijkt er – juist door de beperkingen - veel meer mogelijk dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen. Creativiteit, samenwerking, zorg voor elkaar, solidariteit: de media staan bol van mooie initiatieven. Hoe gaat dat bij jou? Voel je je gevangen in kan-niet/mag-niet of ben je verrast door waar je toe in staat blijkt?

Omgaan met beperkingen, wat is dat toch lastig. Vooral als die beperkingen door anderen, ‘van bovenaf’, worden opgelegd. Je hebt er geen grip op, je hebt er geen zeggenschap over. Dat werkt voor iedereen verschillend uit. De een vindt het fijn dat er mensen met verstand van zaken zo goed mogelijk voor ons zorgen, de ander voelt zich een onmondig slachtoffer van een hype. Wat voor de een veilig voelt, voelt voor de ander juist onveilig.

Vrijheidsbeperking triggert angst. We zijn nu eenmaal zoogdieren die – in eerste instantie – gericht zijn op overleven en dat wordt een stuk lastiger als je bewegingsvrijheid sterk wordt beperkt. We voelen ons onbewust als een kat in het nauw. En we weten, die kan rare sprongen maken. Welke sprongen maak jij wanneer je bang wordt? Kies jij voor vechten, vluchten of bevriezen?

Jouw overlevingsgedrag is lang geleden gevormd. Wat jij als kind meemaakte, bepaalt grotendeels jouw gedrag van nu. Een crisis vergroot dit gewoontegedrag nog eens uit. Jouw vroegere ervaringen bepalen jouw huidige kan-niet/mag-niet. En bepalen daardoor ook je huidige mogelijkheden. Juist in een tijd van crisis.

Je beperkt jezelf ook, vaak zonder dat je het merkt. Door je gewoonte-denken (je overtuigingen) en je gewoontegedrag blijf je als vanzelf in een comfortzone, een onbewust opgelegde beperking van je mogelijkheden. Vaak liggen kan-niet en mag-niet ten grondslag aan grenzen die je ervaart. Maar zijn die grenzen er werkelijk? Welke overtuigingen bepalen jouw bewegingsvrijheid?

Mijn boekje hartelust biedt handvatten om zicht te krijgen op jouw beperkende overtuigingen, op je kan-niet/mag-niet. Lees hier hoe je hartelust als pdf gratis kunt downloaden of een papieren versie kunt bestellen.

naar vorige pagina

Copyright 2024 - Carla Trappenburg, hartepad