blog: vicieuze cirkel het lot: pech of kans?

“De enige discussie die je kunt voeren met de regen, is het openklappen van je paraplu.” Je kunt het niet-willen, je kunt er eindeloos over mopperen (en dat kunnen wij Nederlanders heel goed!), maar je verandert er niets aan: het weer komt zoals het komt.

Dingen gebeuren om ons heen. Ook als je het niet wilt. Noem het lot, noem het toeval, noem het karma. Hoe je het noemt of ervaart maakt niet uit, het is nu eenmaal zo dat we niet alles in de hand hebben en dat is maar goed ook (want iedereen wil weer wat anders).

Dingen gebeuren in onszelf. Oók als je het niet wilt. Wij en onze mogelijkheden veranderen voortdurend. Dat hoort bij groei. En je groeit immers altijd, dat is (je) natuur!

Jij hebt de keuze hoe je er mee om wilt gaan. Jouw reactie op je ‘lot’ bepaalt je levenskwaliteit en die reactie heb je zelf in de hand. Jij hebt de keuze hóe je groeit. Dat is goed nieuws, toch? Want anders word je een bal die van hot naar her wordt geschopt, zonder doel. Erg onrustig, weinig zinvol of effectief en erg onveilig.

Kies je niet, dan kiest het leven voor jou, en nogal eens met harde lessen. Om je wakker te schudden, te waarschuwen. Als je de lessen negeert, komen ze gewoon weer terug. Misschien in een andere gedaante, maar het leven biedt je opnieuw de les aan. Terugkerende patronen in opeenvolgende relaties, banen of zich herhalende fysieke verschijnselen, we kennen het allemaal wel.


‘Some people come in your life as blessings –
some come in your life as lessons’
(Mother Theresa)


Net zolang tot we ons er bewust van worden. Dat kan even duren, en dat is logisch want het vraagt nogal wat zelfreflectie om patronen te herkennen. Die heb je vaak ook onbewust opgebouwd en hebben je lange tijd gediend.

Bewustzijn geeft je de regie terug in je leven. Zodra je weet welke onbewuste patronen of reacties geactiveerd worden door (nieuwe) gebeurtenissen, dan krijg je de mogelijkheid hier iets wel of niet iets aan te veranderen.

Je innerlijke houding ten opzichte van veranderingen of omstandigheden bepaalt hoe je ze beleeft. Sta je er voor open, ben je nieuwsgierig? Roept het weerstand op, en vermijd je het liever? Word je er verdrietig of boos van en geef je jezelf, de ander of ‘het andere’ de schuld? Wil je het niet accepteren en ga je je er tegen verzetten? Probeer je het met alle macht te veranderen (tot je er bij neervalt ;-)?

schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen,
de moed om te veranderen wat ik kan veranderen
en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien’
(Reinhold Niebuhr)

Accepteer de werkelijkheid, en maak er een kans van. Met je moedige hart kun je ervaren wat er is, zonder weerstand en zonder de stress en verwarring van innerlijke strijd (die zich vaak in je hoofd afspeelt). Dit verhoogt je levenskwaliteit enorm. Je hoeft je energie voortaan niet meer te gebruiken voor het omzeilen, onderdrukken, bevechten of veranderen van de werkelijkheid. Je kunt wèl in alle vrijheid bepalen wat je antwoord is en op die manier zin geven aan wat jou in je leven ‘overkomt’.

Pech of kans: wat is jouw antwoord op het leven?

naar vorige pagina

Copyright 2024 - Carla Trappenburg, hartepad