blog: het hartepad-concept omgaan met onverwachte veranderingen

Je kent dat vast wel: onverwachte veranderingen in je omgeving waar jij niet onderuit kan, die een reactie van jou vragen. Ook al zit je er helemaal niet op te wachten. Een verstoring van je rustige leven, of juist een zoveelste incident waar je mee moet dealen. Hoogst irritant. Of verdrietig. Of eng. Hoe kun je omgaan met onverwachte veranderingen in je leven?

Je schrikt.De huur wordt opgezegd, je wordt boventallig verklaard of je krijgt te horen dat je ziek bent. Onverwachte situaties; je voelt misschien niet direct de schrik, maar een onverwachte verandering in je bekende situatie roept diep van binnen een angstreactie op. Pas op! Wat gaat er gebeuren, blijft het veilig of dreigt er gevaar? Dat is je instinct.

Je schiet in je reflex. De overlevingsreflex kan bij iedereen anders zijn, maar wordt hoe dan ook onbewust direct getriggerd: je wordt boos en gaat in verzet (van lichte irritatie tot aan het inschakelen van een advocaat), je wordt bang, weet niet wat te doen en wordt speelbal van de omstandigheden (je voelt je slachtoffer) of je doet alsof het er niet is (struisvogelpolitiek), totdat je vastloopt in de voldongen feiten.

Herken je reflex en sta er bij stil. Die eerste reflexmatige reactie hoef je niet weg te duwen, het is immers een signaal dat er iets belangrijks gebeurt in je leven. Maar die instinctmatige angstreflex vernauwt je blik. Je primaire reactie is gericht op ontkenning of vermijding van de verandering. Het kost je vooral heel veel energie en het brengt je nauwelijks verder. Sta na die eerste schrik eens stil bij wat er werkelijk gebeurt.

Ik help je graag om je reflex te leren herkennen en daarbij stil te staan.  Om erachter te komen waar je van schrikt en wat je dan kunt leren. Zie de mogelijkheden voor individuele begeleiding bij Aanbod

Waar ben je van geschrokken? Is het echt bedreigend? Kun je de verandering tegenhouden? Zo niet, wat kun je dan wel? Of nog belangrijker: wat wil je? Je kunt de regen niet tegenhouden, je kunt wel beslissen om een paraplu op te steken of je regenjas aan te doen. Het kan zelfs heerlijk blijken om in de regen te dansen!

Door mee te bewegen vergroot je je bewegingsruimte. Als je je energie niet langer gebruikt voor verzet en de verandering erkent, dan ontstaat er ruimte. Angst vernauwt niet langer je blik en je mogelijkheden om te handelen. Je kunt opnieuw, en bewuster gaan kijken. Je kunt meebewegen met de realiteit zonder jezelf te verliezen. Je ervaart weer dat je keuzes hebt, je autonomie neemt toe. Ook als de verandering in je leven heel ingrijpend is.

Veranderingen brengen je terug bij jezelf. Als het vertrouwde om je heen verdwijnt, is het goed om te ontdekken dat er een bodem is diep in jou. Je kunt opnieuw bij jezelf gaan ervaren wat werkelijk belangrijk voor je is. En wie veel voor je betekent. Op een dag kun je zomaar beseffen dat je leven rijker is geworden. En vraag je je af waar je ooit zo bang voor was…

naar vorige pagina

Copyright 2024 - Carla Trappenburg, hartepad