blog: het hartepad-concept Op het andere been - je bent meer dan je trauma

Op het andere been - je bent meer dan je trauma

Naar hartelust leven - dat staat centraal in mijn werk. Met alle kracht en kwaliteit die je in je hebt. Dat wil iedereen - en dat gaat niet vanzelf. Jarenlang heb ik me in mijn praktijk vooral gericht op het verwerken van pijnlijke ervaringen zodat er weer ruimte kan komen voor je levenslust. Heel zinvol, en toch miste ik iets. Je bent immers meer dan je problemen, je trauma of je pijn. Alweer ruim een jaar werk ik nu ook met het levensverhaal - een methode die focust op je levensloop en het voeden van je levenslust. Want de focus op je gezonde fundament kan je ook op je andere been brengen.
 
Hieronder een compacte uitleg over hoe ik tegenwoordig in mijn praktijk werk met deze verschillende invalshoeken. Ik ga de komende tijd werken aan een meer uitgebreide toelichting op mijn werkwijze, het langverwachte vervolg op mijn boekje hartelust.
 
Kind of volwassene?
Iedereen die wel eens bij mij in de praktijk is geweest - of mijn boekje hartelust heeft gelezen - weet dat ik werk met enerzijds het aangeleerde en beperkende kindperspectief (de opgelopen pijn en de daarbij horende overlevingsmechanismen) en anderzijds het authentieke en volwassen perspectief waarmee je autonoom en vrij in de wereld kan bewegen. Hoe kom je van je kinderbeen op je volwassen been?
 
Het luistert nauw
Van het ene op het andere been gaan luistert nauw, want het doorbreken van je overlevingsmechanismen is enger dan je denkt. Maar hoe meer je leert vertrouwen op jezelf, hoe gemakkelijker dat gaat. En ook andersom: hoe gemakkelijker dat gaat, hoe meer je op jezelf gaat vertrouwen. Soms is het zinvol om eerst door onderzoek van je levensloop je fundament te versterken, soms ligt het meer voor de hand om eerst je beperkende patronen te onderzoeken en te doorbreken.
 
Anders kijken
Je eigen levensverhaal is je fundament waar je altijd op terug kunt vallen. Waar je inspiratie uit kunt putten, waar je je leven richting mee kunt geven. Het vertelt jou wat je talenten zijn, je voorkeuren, hoe jij van betekenis bent - want je bent zo veel meer dan de verhalen die je hebt meegekregen of waarin je bent gaan geloven. Als je opnieuw en anders kunt kijken dan blijkt je leven voller, rijker en kleuriger te zijn dan je dacht.
 
Op het andere been
Door het werken met jouw levensverhaal heb ik een extra mogelijkheid om je te helpen op het andere been te komen - en naar hartelust te leven.
 
Wil jij ook op het andere been? Lees dan verder op de site over het werken met je levensverhaal.

naar vorige pagina

Copyright 2023 - Carla Trappenburg, hartepad