blog: (geen) zin in je leven Rust en ruimte in je leven

Rust en ruimte in je leven

“Ik word helemaal gek van alle prikkels. Ik moet me afsluiten, ik moet hier weg. De enige plek waar me dit lukt, is in mijn huisje ver weg van Nederland. Maar nou komt het stomme: dan mis ik mensen om me heen. Mensen maken me gelukkig, maar alle drukte is me te veel. Ik raak mezelf kwijt in deze volle wereld. Help, wat moet ik nou?”

Petra kan niet goed mèt mensen, maar ze kan ook niet zónder mensen. Drukte om haar heen zorgt voor onrust in haarzelf. Geluiden, informatie, spullen, mensen - het wordt haar regelmatig te veel. Het liefst wil ze zich ervoor afsluiten. Ze zit inmiddels thuis, het lukt haar niet meer om overeind te blijven.

Maar hoe kan ze dan functioneren in deze wereld? Hoe kan ze haar geld verdienen als ze de drukte die daarbij hoort, niet trekt? Ze wil graag van betekenis zijn in de wereld, maar hoe doet ze dat zonder zichzelf voorbij te lopen?

Samen onderzoeken we haar levensverhaal. Ze begint te begrijpen onder welke omstandigheden ze niet goed voor haarzelf zorgt en dan uit balans raakt. Ze is enorm nieuwsgierig en enthousiast, maar dat heeft ook als gevolg dat ze te snel ergens in stapt. Vervolgens gaat ze rennen (voor anderen), kan niet meer stoppen, zit voortdurend in haar hoofd. Ze wordt zich bewust hoe ze dit tijdig bij zichzelf kan herkennen en wat ze juist nodig heeft om weer tot rust te komen.

Ritme en regelmaat

Wat blijkt uit haar levensverhaal: ze floreert bij ritme en regelmaat. Tegelijkertijd past het juist ook helemaal bij haar om mee te bewegen met wat er op haar pad komt. Hoe kan ze haar behoefte aan bewegingsvrijheid en haar nieuwsgierigheid combineren met haar behoefte aan rust en grip op haar dagelijkse leven? Gaat dat wel samen?

Inmiddels beweegt Petra zich weer met veel plezier in de wereld. Ze heeft allerlei aanknopingspunten in haar biografie ontdekt die haar vertellen welk ritme bij haar past. Ze doet nu ander werk, maar bij dezelfde baas. Nu ze beter weet wat ze in haar leven echt belangrijk vindt, kan ze focus aanbrengen. Ze heeft een eigen ochtendritueel bedacht, waarmee ze in alle rust de dag kan beginnen. Dat geeft haar rust en ruimte, waardoor ze regelmatig bij zichzelf kan checken of wat ze doet bij haar past.

Juist door dicht bij zichzelf te blijven, kan ze weer met verwondering de wereld in kijken. Het leven overspoelt haar niet meer, het blijkt haar weer te verrassen. Petra ontdekt nieuwe wegen om van betekenis te zijn. Voor zichzelf, voor de mensen om zich heen, voor de wereld. Ook als ze op haar landje ver weg van Nederland de stilte opzoekt.

naar vorige pagina

Copyright 2024 - Carla Trappenburg, hartepad