werkwijze

Je voelt dat het tijd is voor een wezenlijke verandering in je leven. Je wilt niet blijven doen of denken wat je altijd al deed, want dan blijft je overkomen wat je altijd al overkwam (de bekende vicieuze cirkel).

Ik help je anders te kijken, naar jezelf en je omgeving. Zonder oordeel en liefdevol laat ik je ervaren waar jij jezelf onbewust in de weg zit en nodig ik je uit je oude gedrag te overstijgen. Duurzaam veranderen van binnenuit, zonder nieuwe trucjes aan te hoeven leren. Zodat jij alle energie overhoudt voor de dingen waar je wèl voor wilt gaan.

Belemmeringen, mitsen en maren, ontwijken, afweren, blindstaren en vastgrijpen: ik weet er alles van. Ik snap heel goed dat je dit nodig hebt gehad om jezelf overeind te houden. En ik weet dus ook dat het spannend kan zijn om het anders te gaan doen dan je gewend was. In een veilige en hartelijke sfeer help ik je te ontdekken hoe jouw reactiepatronen ooit zijn opgebouwd, waar het je in de weg zit en hoe je deze belemmerende gewoonten kunt overstijgen.

anders kijken, anders voelen, anders doen

We onderzoeken je ervaringswereld, uitgaande van het huidige ontregelende gevoel of gedrag. Het zijn immers de ervaringen met je leefomgeving die – vaak al op jonge leeftijd – zorgen voor betekenisgeving en interpretatie van je werkelijkheid. Deze kindconclusies en -overtuigingen blijven onbewust je gedrag bepalen, ook op volwassen leeftijd. Je leert opnieuw betekenis geven aan de onderliggende oude ervaring(en), maar nu vanuit volwassen perspectief en mogelijkheden. Dit verandert duurzaam, van binnenuit, je beleving van je zelf en de wereld. Als vanzelf ga je de werkelijkheid anders zien, ga je je anders voelen en als vanzelf anders doen.

het hartepad-concept

In de loop der jaren heb ik een eigen werkvorm ontwikkeld die ik voortdurend verfijn. Ik werk ervaringsgericht waarbij zowel het gedrag, de overtuigingen, de emoties als het lichaam het startpunt kunnen zijn. Ik integreer methoden en inzichten uit therapievormen waarin ik ben opgeleid en die ik mij heb eigen gemaakt: onder andere Gestalt, psychosynthese, EMDR, systemisch werk, Somato Emotional Release, traumaverwerking en NLP.

Lees bij aanbod over de verschillende mogelijkheden van begeleiding.

Hieronder kun je blogs lezen die voortborduren op mijn werkwijze en het hartepad-concept.

het hartepad-concept

Nu ook praktijk in Sommelsdijk

Het is zover! Ik open nu ook de deuren van mijn praktijk in Sommelsdijk, op mijn heerlijke eiland Goeree-Overflakkee (ZH). Ik woon daar inmiddels ruim vijf jaar en ben elke keer weer blij als ik het eiland op rij.
Vind jij Den Haag ver, of wil je graag in een landelijke omgeving aan de slag met je levensvragen? Je bent van harte welkom in Sommelsdijk!

 

het hartepad-concept

Zo vrij als een vogel

Jonge vogels die het nest hebben verlaten, leren al snel voor zichzelf te zorgen. Ze moeten zelf hun kostje bij elkaar scharrelen, ouders trekken zich steeds verder terug. De jongen slaan hun vleugels uit, hun bedelgedrag leren ze af en ze worden volwassen.
Wat doen wij mensen, wanneer we het nest verlaten? Houdt ons bedelgedrag dan op?

het hartepad-concept

Bewegingsvrijheid - leven vanuit mogelijkheden

Wat leven we in een bijzondere tijd. Onze bewegingsvrijheid is ongekend beperkt (geweest). Er was en is veel kan-niet en mag-niet. Tegelijkertijd blijkt er – juist door de beperkingen - veel meer mogelijk dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen. Creativiteit, samenwerking, zorg voor elkaar, solidariteit: de media staan bol van mooie initiatieven. Hoe gaat dat bij jou? Voel je je gevangen in kan-niet/mag-niet of ben je verrast door waar je toe in staat blijkt?

het hartepad-concept

Niet meer bang

Mensen komen met uiteenlopende levensvragen, steeds te herleiden naar eenzelfde oorsprong: angst. Niet dat mensen daarmee binnenkomen, integendeel. Ze vinden en voelen van alles, maar angst: nou nee. En toch blijkt angst de basis te vormen van het gedoe waarin ze zich bevinden. Gedoe met zichzelf, met anderen, met de wereld.

het hartepad-concept

je thuis voelen - durf je het aan?

Je thuis voelen, een vanzelfsprekende behoefte. Maar hoe voelt dat eigenlijk: thuis? Je staat er vaak pas bij stil als je het mist. Herkenbaar door een vaag gevoel van heimwee, of een hartstochtelijk verlangen. Maar naar wie of wat eigenlijk? En hoe bereik je dat?

het hartepad-concept

omgaan met onverwachte veranderingen

Je kent dat vast wel: onverwachte veranderingen in je omgeving waar jij niet onderuit kan, die een reactie van jou vragen. Ook al zit je er helemaal niet op te wachten. Een verstoring van je rustige leven, of juist een zoveelste incident waar je mee moet dealen. Hoogst irritant. Of verdrietig. Of eng. Hoe kun je omgaan met onverwachte veranderingen in je leven?

het hartepad-concept

je verlangen als motor en kompas

‘Breek de stilte, breek de stilte, sloop die muren om ze heen.’ Een prachtig liedje van Stef Bos dat weergeeft wat er gebeurt als mensen muren om hun hart moeten bouwen. En wat er nodig is om die muren weer te slopen.
Breek de stilte is ook de titel van de verdiepingscursus die ik ooit volgde. Ik werd erg geraakt door het feit dat het verlangen centraal stond als helpende en helende kracht. Het verlangen als uitgangspunt, als focus, als motor in het proces van groei naar autonomie. Prachtig en heel krachtig….

Copyright 2024 - Carla Trappenburg, hartepad