EMDR

EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een techniek die je helpt om nare, ingrijpende gebeurtenissen te verwerken: bijvoorbeeld een ongeluk, het zien of ondergaan van fysiek geweld of misbruik, het meemaken van een overval of het verlies van een dierbare.

EMDR is ook effectief bij het doorbreken van automatische reacties die minder duidelijk te relateren zijn aan ingrijpende gebeurtenissen. Op deze site lees je veel voorbeelden van dergelijk gedrag waar je steeds weer in terug kunt vallen. In mijn praktijk is EMDR een waardevol onderdeel van een breder opgezette therapie. Lees hier een blog over de ervaringen van Bert.

wanneer EMDR?

Veel vervelende ervaringen verwerk je ongemerkt, meestal ’s nachts terwijl je slaapt. Maar sommige gebeurtenissen hebben zo’n impact gehad, dat je brein het niet verwerkt; het wordt als het ware geblokkeerd in je hersenen. De herinnering aan een dergelijke ervaring is diep weggestopt.

Die herinnering kan echter zomaar worden geactiveerd als iets jou – vaak onbewust – doet denken aan die nare gebeurtenis. Dat kan een geluid, een geur, een beeld, een beweging zijn. De ingrijpende gebeurtenis komt dan weer heel levendig terug, inclusief alle beelden, emoties en lichamelijke reacties van toen.

hoe werkt EMDR?

EMDR helpt je weer grip te krijgen op deze onverwerkte ervaringen, zodat het niet langer een automatische reactie oproept die jou overvalt en niet in de hand hebt. Het is een kortdurende therapie die werkt met het afwisselend links en rechts stimuleren van je brein, met behulp van klikjes via een koptelefoon, oogbewegingen of tikjes tegen je knieën. Hiermee is te beïnvloeden dat de ervaringen op een andere manier in het geheugen kunnen worden opgenomen, zodat je minder of geen last meer hebt van de ontregelende reactie.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar EMDR. Deze kortdurende therapie wordt inmiddels over de hele wereld toegepast in de reguliere gezondheidszorg.

Vraag je je af of EMDR jou kan helpen? Neem gerust contact met mij op.

Meer over EMDR in deze artikelen in Psychologie Magazine:
Genezen door EMDR
Helpt EMDR nu zelfs tegen liefdesverdriet

Copyright 2024 - Carla Trappenburg, hartepad