moeizame relaties

Je weet wat de ander bedoelt. En waarom iemand doet zoals ie doet. En je denkt dat de ander ook weet wat jij bedoelt. Of nodig hebt. Deze aannames zorgen meestal voor gedoe. Je zet jezelf en de ander vast in een idee, een plaatje. De teleurstelling zit al ingebakken. Ik help je anders naar je werkelijkheid te kijken, je wordt weer nieuwsgierig. Naar jezelf en de ander. Dat geeft ruimte, en verbinding.

Hieronder staan blogs waarin ik omschrijf welke mechanismen relaties moeizaam kunnen maken. Met mogelijke oplossingsrichtingen.

moeizame relaties

verwachtingen: vreugdevol of ondermijnend?

Ben je wel eens teleurgesteld? Ongetwijfeld had je dan een verwachting die niet uitkwam… Verwachtingen heb je in alle soorten en maten, van onschuldig tot veelomvattend. Het hebben van verwachtingen kan vreugdevol zijn, maar ook ondermijnend. In dit artikel geef ik je de weg om weer grip te krijgen als het uit de hand loopt en je in een negatieve spiraal verzeild raakt met de ander.

moeizame relaties

heb jij de waarheid in pacht?

Jouw waarheid voelt als de enig echte. En dat klopt ook. De enig echte voor jou. Dit is hoe jij de wereld beleeft. En niemand kan zeggen dat dat niet waar is. Het gaat mis als je denkt dat deze waarheid ook voor anderen geldt, of moet gelden. Als jij jouw waarheid – meestal onbewust – gaat opleggen aan anderen. Of andersom.

moeizame relaties

een ander helpen - voor wie doe je dat eigenlijk?

Een ander helpen, hoe fijn kan dat zijn. Iets uitzoeken of regelen voor een ander, een goed doordacht advies geven, iemand in bescherming nemen; dat geeft meestal een goed gevoel. Totdat blijkt dat de ander jou helemaal niet dankbaar is, zich verzet tegen je adviezen of zelfs boos wordt om al jouw bemoeizucht. Hoe kan dat nou, je wilt toch alleen maar helpen? Voor je het weet voel je je gefrustreerd, verdrietig, machteloos of boos. Je helpt de ander – en jezelf – van de wal in de sloot.

Copyright 2024 - Carla Trappenburg, hartepad